Vrouwen met hun kinderen in het Al-Hol-vluchtelingenkamp in Syrië.
AFP Vrouwen met hun kinderen in het Al-Hol-vluchtelingenkamp in Syrië.

Experts vragen repatriëring Belgische kinderen uit Syrische vluchtelingenkampen

De ongeveer 40 Belgische kinderen die in vluchtelingenkampen in het noordoosten van Syrië verblijven, moeten best gerepatrieerd worden. Het gros van die kinderen is erg jong: tussen twee en drie jaar oud. Dat zeiden deskundigen vandaag tijdens een conferentie.

In Molenbeek vond vandaag een rondetafelgesprek en debat plaats over een humanitair bezoek aan de vluchtelingenkampen in Syrië. Centraal stond een rapport over een missie die plaatsvond van 6 tot 16 juni. Een tiental deskundigen nam er het woord, onder wie Paul Van Tigchelt, directeur van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD), en Heide De Pauw van Child Focus.

De verantwoordelijke van de missie, VUB-professor Gerrit Loots, schetste een alarmerend beeld van de situatie in het Koerdische kamp Al-Hol in het noorden van Syrië. Volgens hem verblijven daar 73.000 mensen, onder wie 92 procent vrouwen en kinderen. Officieel is het kamp bestemd voor 10.000 vluchtelingen.

Volgens Bernard De Vos, de Franstalige kinderrechtencommissaris, verblijven er ook 41 Belgische kinderen. "Eén kind is 6 jaar, al de andere zijn jonger dan 5 jaar en het merendeel is tussen de 2 en 3 jaar", aldus De Vos. Volgens de deskundigen is de beste oplossing dat de kinderen en hun moeders gerepatrieerd worden.

42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Cecarine De Smet

    Wij experts van de Belgische burgers vinden dat de kinderen bij hun moeder moeten blijven. Bij nader inzien zijn deze kinderen een groot gevaarlijk risico voor onze veiligheid. Het is namelijk bewezen als een kind later een vraag heeft over zijn biologische ouders, en als de kinderen gezegd wordt wat en wie hun ouders zijn, ze zich heel gemakkelijk laten radicaliseren, en hun ouders gaan opzoeken. Dit gevaar is er nu ook al door kinderen van ISers naar België te laten komen.....wait and see

  • Don Tessers

    Veel die des..kundig zijn, weinig die echt deskundig zijn zowel met levenservaring als praktijk op het vakgebied. IS en aanhang is echter een hele andere story met hele grote risico´s.

Lees meer