Archiefbeeld. De intocht van Sinterklaas in Antwerpen. Afbeeldingen van de roetveegpiet, zonder de stereotyperende kenmerken, blijven toegestaan.
BELGA Archiefbeeld. De intocht van Sinterklaas in Antwerpen. Afbeeldingen van de roetveegpiet, zonder de stereotyperende kenmerken, blijven toegestaan.

Facebook en Instagram verbieden foto's en filmpjes Zwarte Piet

Foto's, tekeningen en filmpjes met Zwarte Piet zijn niet meer toegestaan op Facebook en Instagram. Als de platforms een melding krijgen, kunnen de afbeeldingen en video's worden verwijderd. Gebruikers die hier regelmatig mee de fout in gaan, kunnen uiteindelijk worden geblokkeerd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Facebook heeft donderdag bekendgemaakt dat "discriminerende stereotyperende kenmerken" verboden zijn op Facebook zelf en op dochterdienst Instagram. Bij die stereotypes gaat het bijvoorbeeld over zwarte schmink, grote lippen en een pruik met krullen. Een Piet zonder stereotyperende kenmerken, zoals de roetveegpiet, is toegestaan.

De afbeeldingen worden niet automatisch verwijderd, menselijke beheerders moeten bij elk geval kijken naar de context. “Facebook vindt het niet aanvaardbaar dat mensen zich gediscrimineerd of onveilig voelen door bepaalde berichten. Sinterklaas is een feest voor iedereen”, aldus het platform. 

Joodse stereotypen

De sociale mediakanalen nemen daarnaast nog meer maatregelen tegen racisme en discriminatie. Ook “bepaalde schadelijke Joodse stereotypen” en antisemitische berichten, waarin iemand bijvoorbeeld zegt dat Joodse mensen achter de schermen regeringen in hun macht hebben, zijn voortaan verboden. “Deze stereotypen zijn discriminerend en kwetsend, omdat ze ervoor zorgen dat mensen zich niet veilig voelen in het publieke domein en participatie kunnen ontmoedigen”, aldus het bedrijf. 

Facebook zegt de afgelopen negen maanden met zestig organisaties uit verschillende landen te hebben gesproken over de nieuwe regels tegen racisme en discriminatie. “Facebook blijft voortdurend in gesprek met belanghebbenden, om een platform te zijn en te blijven voor iedereen”, klinkt het in een mededeling. De regels gelden wereldwijd, maar Zwarte Piet is vooral in Nederland en België een bekend figuur.

167 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Elke Van den Bossche

    Zwarte Piet is een kindervriend. Waar gaat dit eindigen? Beelden bekladden, tv reeksen van fc de kampioenen schrappen (pech want wij hebben die op dvd), nu zwarte Piet.. Ik vraag mij af waarom men hier dan woont, zij die hier problemen mee hebben? En misschien dienen zij zich eens aan te passen. Er zijn ook wel anderskleurigen die aan het sinterklaasfeest met plezier meedoen! Die passen zich aan.

  • paul piens

    Iedereen is tegenwoordig zo vol van het niet mogen schenden van onze vrijheden. Wel, in deze discussie wordt onze vrijheid om zwarte Piet als hulp van Sinterklaas te verwelkomen elk jaar op het grootste kinderfeest, toch wel heel hard geschonden.

Lees meer