YouTube

Familie van tiener die onder metro stierf zoekt getuigen

De advocaat van de familie van Soulaïmane Jamili, de 15-jarige jongeman die op 21 februari om het leven kwam onder een metrostel, vraagt dat alle getuigen van het fatale incident zich zouden melden. Meester Olivier Martins heeft gisteren samen met de familie de beelden bekeken van de bewakingscamera's in het metrostation Ossegem, waar de feiten plaatsvonden. Die zijn echter niet volledig en geven geen geluid weer.

Soulaïmane Jamili was op 21 februari met twee vrienden, een jongen en een meisje, in het metrostation. Toen een van hun boekentassen op de sporen viel en het drietal die zelf ging halen, werden ze door een security-team van de MIVB geïnterpelleerd. Omdat Soulaïmane geen identiteitsdocumenten bijhad, werd een ploeg van de spoorwegpolitie opgeroepen. Bij de politiecontrole bleek vervolgens dat het meisje een mes bijhad, waarop zij naar een politiepost werd overgebracht.

Soulaïmane en zijn vriend werden ter plaatse ondervraagd en mochten uiteindelijk een na een beschikken, Soulaïmane als laatste. Korte tijd nadien liep Soulaïmane naar de sporen net toen een metro het station binnenreed. Een agent probeerde nog tevergeefs de jongeman in te halen.

Controle duurde 35 minuten
"Het incident is gefilmd door twee bewakingscamera's", zegt meester Olivier Martins. "Eén daarvan heeft het hele gebeuren gefilmd, maar door het blikveld van de camera is niet alles te zien. De beelden van de tweede camera zijn dan weer niet volledig omdat het begin en het einde van het incident door een technisch probleem nier geregistreerd zijn. Jammer genoeg zijn dat net de momenten die voor ons het belangrijkst zijn."

"Op de verschillende beelden zien we de vier agenten van de metrobrigade van de spoorwegpolitie die om 13.50 uur aankomen, op vraag van het Security-team van de MIVB", gaat de advocaat verder. "Die agenten controleren de jongeren tot 14.25 uur, ongeveer 35 minuten lang dus. Omdat er ook geen klank geregistreerd is, zien we de controle wel maar horen we niet wat er gezegd wordt. Als de controle afgelopen is, zien we hoe de agenten Soulaïmane laten gaan, waarna die zich naar de sporen begeeft en springt."

Zelfdoding volgens parket
Volgens meester Martins is op de beelden van de bewakingscamera's ook te zien hoe verschillende mensen getuige zijn van de politiecontrole en vervolgens van het ongeluk dat het leven kost aan de jonge Soulaïmane. "We vragen aan die mensen dat ze zich zouden melden, zodat ze kunnen verhoord worden en een verklaring kunnen afleggen."

Het Brusselse parket meldde al snel na de feiten dat het zo goed als vaststond dat het om een zelfdoding ging. Het onderzoek naar de tussenkomst van derden bij het overlijden van Soulaïmane Jamili is intussen ook zonder gevolg geklasseerd omdat zoiets volgens het parket kon uitgesloten worden. De familie van de tiener heeft steeds de zelfmoordthese in in twijfel getrokken en houdt de politieagenten die de controle uitgevoerd hebben verantwoordelijk voor het overlijden van de jongeman.

Lees meer