Matteo, mama Debbie met dochtertje Valentina, papa Alfredo en zoon Pietro.
Lukas Matteo, mama Debbie met dochtertje Valentina, papa Alfredo en zoon Pietro.

Farmareus moet peperduur medicijn gratis aan Valentina (5) blijven leveren

Het farmaceutisch bedrijf BioMarin moet het medicijn Vimizin verder blijven leveren aan de vijfjarige Valentina, een meisje dat lijdt aan het uiterst zeldzame syndroom van Morquio. Dat heeft de kortgedingrechter beslist. Het bedrijf stelde het geneesmiddel sinds maart vorig jaar gratis ter beschikking, maar besliste daar in februari mee te stoppen. Volgens zijn advocaten kon BioMarin niet verplicht worden het middel verder gratis te leveren omdat het beschikbaar zou zijn op de Belgische markt, maar daar heeft de rechter nu anders over geoordeeld. De rechtbank legt het bedrijf ook een dwangsom van 10.000 euro per week op.

Het syndroom van Morquio veroorzaakt afwijkingen van het skelet, waardoor patiënten een kleine lichaamslengte behouden met als gevolg dat de wervelkolom kan verkrommen. De kans op long- en hartproblemen is daardoor ook groter en de levensverwachting van de patiënten is uitermate beperkt. Enkele jaren geleden ontwikkelde BioMarin het middel Vimizin, dat de ziekte niet geneest, maar de verdere ontwikkeling ervan wel sterk afremt. Het middel heeft in België intussen een marktvergunning verkregen en er is een maximumprijs voor vastgelegd, maar de onderhandelingen tussen het bedrijf en de FOD Volksgezondheid zijn al driemaal mislukt.

Volgens de rechter heeft het bedrijf bij de ouders een "gerechtvaardigde verwachting" gecreëerd en kan het de eenzijdig aangegane verbintenis niet plots intrekken

Vanaf 2014 had BioMarin het geneesmiddel gratis ter beschikking gesteld aan een aantal patiënten, in het kader van een zogenaamd medisch noodprogramma, maar dat programma werd in juni 2016 stopgezet. Desondanks besloot BioMarin in maart 2018 toch om Vimizin gratis te leveren aan Valentina, maar toen de derde onderhandelingspoging over de terugbetalingsvoorwaarden ook mislukte, besliste BioMarin om de gratis leveringen te stoppen.

De ouders van het meisje trokken daarop naar de kortgedingrechter en die heeft hen nu gelijk gegeven. Volgens de rechter heeft het bedrijf “bij de familie de gerechtvaardigde verwachting gewekt dat Vimizin op de afgesproken wijze geleverd zou worden, totdat het op een andere wijze voor de familie in België beschikbaar zou worden. De familie mocht erop vertrouwen dat de geneesmiddelenreglementering en de daarin voorziene blijvende levering gerespecteerd zouden worden.”

“Het bedrijf kan zijn eenzijdig aangegane verbintenis ten aanzien van de patiënt niet plots, en omwille van afgesprongen onderhandelingen waarop de patiënt geen invloed heeft, intrekken”, gaat de rechtbank voort, “zeker niet gelet op het gegeven dat de patiënt zich in een noodtoestand bevindt en geen enkel alternatief heeft.”

Voorwaarden

De rechtbank verplicht BioMarin dan ook om Vimizin gratis te blijven leveren en legt het bedrijf een dwangsom van 10.000 euro op, per week waarin dat niet gebeurt, maar koppelt aan die gratis levering wel twee voorwaarden. Zo geldt de verplichting enkel tot er een rechter ten gronde een bindende uitspraak heeft gedaan over de definitieve regeling van het geschil, en tot Vimizin effectief commercieel beschikbaar is in België voor het gezin, meer bepaald tot de aankoopprijs van het geneesmiddel redelijkerwijze door hen financieel gedragen kan worden. 

71 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Phil De Vleeschouwer

    Je kan een kind niet zomaar aan zijn lot overlaten, maar anderzijds is het toch ook moreel twijfelachtig om een bedrijf te verplichten om dit medicijn gratis ter beschikking te blijven stellen. De volgende keer zal het bedrijf wel 2 keer nadenken voor ze zoiets doen.

  • Cecarine De Smet

    Als er hier één schuldige is, us dit dan wel maggie de block, maar nu is ze voor commentaar niet bereikbaar!!

Lees meer