UNKNOWN

Fedasil vangt Roma op uit Evere

Fedasil heeft aangekondigd dat het een veertigtal Roma gaat opvangen na een veroordeling door de arbeidsrechtbank van Brussel. De Roma bezetten sinds eind juni het Georges Petrestadion in Evere. De rechter oordeelde dat Fedasil hen moet huisvesten vanaf vrijdag tot eind september, wanneer een uitspraak ten gronde wordt gedaan.

"We hebben vrijdag de betekening van het vonnis ontvangen en gaan de 42 personen opvangen die bij het dossier betrokken zijn", aldus de woordvoerder van Fedasil maandag. Indien het agentschap niet aan de eisen van de wet voldoet vóór aanstaande vrijdag, zal een dwangsom worden geëist.

Hotel
"De personen zullen worden verwezen naar onze standaard opvangorganisatie. Als er plaatsen ontbreken, zullen ze tijdelijk worden ondergebracht in een hotel", preciseert Fedasil. De Roma zijn over het algemeen geen asielaanvragers en Fedasil vangt doorgaans geen personen op. De zaak zal ten gronde worden behandeld in september.

Onbewoonbaar
De families hadden hun toevlucht genomen tot het Georges Petrestadion in Evere, dat eigendom is van de gemeente Sint-Joost-ten-Node. Dat gebeurde na een tussenkomst van Jean Demannez, burgemeester van Sint-Joost, nadat de groep uit een onbewoonbaar verklaard gebouw in de Middaglijnstraat werd gezet. (belga/adb)

Lees meer