3
Marc De Roeck

Fietsersbond pleit voor aangepast praktijkexamen voor speed pedelec na dodelijk ongeval

In het Antwerpse district Deurne is zondagochtend in alle vroegte een 23-jarige jongeman om het leven gekomen bij een val met een speed pedelec - een elektrische fiets die tot 45 kilometer per uur kan rijden - op de Jozef Verbovenlei. Dat zegt de lokale politie. De Fietsersbond pleit naar aanleiding van het ongeval voor een aangepast praktijkexamen voor de bestuurders van speed pedelecs.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het slachtoffer reed zonder helm aan een hoge snelheid, verloor om een onbekende oorzaak de controle over zijn fiets en kwam zwaar ten val. Er zouden geen andere voertuigen bij het ongeval betrokken zijn geweest.

De Fietsersbond roept nu op om het praktijkexamen aan te passen voor toekomstig pedelec-bestuurders. Om met de snelle elektrische fiets te rijden, moet de bestuurder op dit moment in bezit zijn van een rijbewijs voor bromfiets of auto, maar dat is in de praktijk niet voldoende, aldus de Fietsersbond. Voor de speed pedelec zijn er immers andere rijvaardigheden nodig dan voor een bromfiets of wagen. 

Daarom pleit de Fietsersbond om het voortaan ook mogelijk te maken om het praktijkexamen met een speed pedelec af te leggen.

3
Marc De Roeck
3
Marc De Roeck

66 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • filiep manhaeve

    Probleem is meestal de autobestuurders. Als ik met de SP aan 45 rijdt waar je 50 mag zitten ze al te duwen om sneller te rijden. Ze vergeten dat het maximum 50 is en geen minimum 50.

  • JAN krommentak

    max snelheid 25 en dan ? de snelle fietsen op de rijbaan maar die zijn dan weer te traag eens buiten de stad waar men max 70 rijd en wat dan de snelheid van de fiets optrekken tot 70 om geen conflicten te krijgen zoals met de brommobiel want iedereen wil er voorbij ! nee de idioten er af halen maar ook zij dan met de gewone koersfiets die rijden als gekken

Lees meer