Van Dijck naast Filip Dewinter in het stadhuis van Brussel. Nu de N-VA’er ontslag heeft genomen, is ondervoorzitter Filip Dewinter van Vlaams Belang de facto de nieuwe parlementsvoorzitter.
Photo News Van Dijck naast Filip Dewinter in het stadhuis van Brussel. Nu de N-VA’er ontslag heeft genomen, is ondervoorzitter Filip Dewinter van Vlaams Belang de facto de nieuwe parlementsvoorzitter.

Filip Dewinter voorlopig nieuwe voorzitter van Vlaams Parlement

Door het ontslag van Kris Van Dijck (N-VA) wordt eerste ondervoorzitter Filip Dewinter (Vlaams Belang) de facto voorzitter van het Vlaams Parlement.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De opvolging is tijdelijk. Het ambt van Vlaams Parlementsvoorzitter komt nog altijd toe aan de N-VA. Het is aan N-VA om binnenkort een nieuwe kandidaat aan te duiden. Wie dat wordt, is nog onduidelijk.

“Snel schakelen”

Groen-fractieleider Björn Rzoska wil het voorzitterschap van Dewinter in ieder geval zo snel mogelijk in de kiem smoren. “Het parlement moet nu snel schakelen”, vindt hij.

De Groen-fractieleider dringt aan op een Uitgebreid Bureau, “wat mij betreft morgenvroeg al”, waar de N-VA als grootste fractie een nieuwe voorzitter kan aandragen. 
Het is aan de voorzitter - Dewinter dus - om zo’n Uitgebreid Bureau bijeen te roepen. “Maar als we daar met een aantal collega’s op aandringen kan ook een ‘tijdelijke tijdelijke’ voorzitter dat signaal niet negeren”, zegt Rzoska. 

Dewinter roept morgen bureau samen

Dewinter zelf vindt het naar eigen zeggen “oneervol” dat hij door het ontslag van Van Dijck nu prompt voorzitter wordt. “Ik zat hier niet op te wachten en was liever op een andere manier voorzitter geworden”, zegt de Vlaams Belanger in een reactie aan Belga.

Blijf ik aan als voorzitter tot er een nieuwe regering is, of vinden de andere partijen dat er een nieuwe voorzitter ad interim moet komen?

Filip Dewinter

De Vlaams Belanger kondigt aan dat hij morgen om 11 uur inderdaad het bureau van het parlement zal samenroepen, om zich te beraden over wat er nu verder moet gebeuren. “Blijf ik aan als voorzitter tot er een nieuwe regering is, of vinden de andere partijen dat er een nieuwe voorzitter ad interim moet komen?”, aldus Dewinter, die benadrukt dat hij zijn verantwoordelijkheid opneemt.

“Privézaak”

Hij zegt verder dat hij het reglement nog niet heeft nagekeken over de zaak en dat ook de diensten nagaan wat er precies kan en moet gebeuren. In principe schuift Dewinter als eerste ondervoorzitter van het parlement helemaal door na het ontslag van Van Dijck. Dewinter krijgt daarbij alle bevoegdheden van een parlementsvoorzitter. Als er een nieuwe voorzitter wordt voorgedragen, moet de plenaire opnieuw worden samengeroepen. Wanneer dat zou zijn, wordt wellicht ook morgen beslist.

Over de feiten zelf wil Dewinter niets kwijt. “Dat is een privézaak. Maar als er politieke uitlopers zijn met fraude, is dat natuurlijk een ander paar mouwen”. Dewinter benadrukt echter dat Van Dijck het voordeel van de twijfel geniet en het recht op verdediging heeft. “Dit werpt geen goed licht op de politiek. Een diepgaand onderzoek zal zeer nuttig zijn”, besluit hij.

64 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Karel Vanormelingen

    Als de vakbond en groen zich blijft moeien hebben we en de premier en de minister-president en de kamer en parlementsvoorzitter van Vlaams belang in 2025 of bij val nog te vormen regering STOP U MET POLITIEK TE MOEIEN VAKBOND en groen is een pure haatpartij het resultaat was bij de laatste verkiezingen de Vlaming pikt dit soort rotte politiek niet

  • Leopold Vanhoof

    Ik lach me 'n kriek. Wat iedereen voor onmogelijk hield gebeurt nu door samenloop van omstandigheden toch. 'n Vlaams Belanger als voorzitter van het Vlaams parlement. Dat ik dat nog mag meemaken. Misschien is er toch nog hoop voor dit land!!!!!!!.

Lees meer