BELGA

Formateur Jambon zet 15-tal werkgroepen in de steigers: “Maar eerst budgettaire toestand uitpluizen”

Na de eerste, korte vergadering van gisteren gaat het technische werk met het oog op de vorming van een Vlaamse regering vandaag echt van start. Formateur Jan Jambon zet een vijftiental werkgroepen in de steigers die vanaf maandag de verschillende onderdelen van het toekomstige regeerakkoord moeten uitwerken. Over de begroting wordt vandaag al samengezeten. “We moeten eerst goed weten wat de budgettaire toestand is, zo kunnen we het werk van de werkgroepen voorbereiden”, legt Jambons woordvoerder uit.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vanuit een centrale werkgroep, met daarin onder meer de voorzitters van N-VA, CD&V en Open Vld, zullen de onderhandelingen worden gecoördineerd. De drie toekomstige coalitiepartners hebben "heel veel volk" opgetrommeld om de verschillende werkgroepen te bemannen. Daarin zitten telkens zowel politici als technici, zegt de woordvoerder van formateur Jambon. "We hebben dan ook een hele goede methodiek nodig om zo efficiënt mogelijk te werken", luidt het. Er wordt "bottom-up" gewerkt, waarbij het resultaat van de gesprekken per werkgroep naar de centrale werkgroep getrokken wordt.

De voorbije dagen viel in N-VA-kringen te horen dat een regeerakkoord binnen twee tot drie weken mogelijk moet zijn. Jambon nuanceerde echter meteen dat hij niet "overhaast" te werk wil gaan. Zijn woordvoerder zegt dat het regeerakkoord een grondig doorgesproken document moet zijn. "Hoe beter de discussie nu wordt gevoerd, des te kleiner is de kans dat er achteraf interpretatieproblemen opduiken.”

De formele deadline voor de vorming van de nieuwe Vlaamse regering is maandag 23 september. Dan wordt de nieuwe minister-president in het Vlaams parlement verwacht voor de traditionele Septemberverklaring van de regering.

LEES OOK: Portret van Jan Jambon, de informaticus die Vlaanderen wil herprogrammeren: “Hij zit eindelijk waar hij wil zitten”

237 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • anna vandenberg

    Tom De Backer, dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. De rijken hebben nooit betaald en zullen nooit betalen. Degene die het nog ontkennen zijn degene die meeëten van de vette ruif ofwel hopen er ooit bij aan te schuiven. Laat de grote pensioenen en inkomens één cent extra bijdragen en ze paraderen in Brussel met hun Delvaux sjakosh. De rijkste families van het land zijn toevallige degene die op de Franstalige kieslijst staan en het minst belastingen betalen.

  • Norbert Bauwens

    @Fons Casteels....Het is inderdaad zielig maar Ik ben zeker dat geen 10% van de schrijvers uw tekst gaat begrijpen. Ze hebben een stok en meeheulders gevonden en de dichtsbije hond krijgt de klappen. Dat die 5 Franstalige regeringen voor 1 Vlaamse er gekomen is door de trado's beseffen ze zelfs al niet meer. Moesten ze durven ze zouden zelfs zeggen dat het de NV-A geweest is die verloren heeft van de Romeinen.. Als de Walen hier meelezen lachen ze zich een kriek.

Lees meer