Elio Di Rupo.
PHOTO_NEWS Elio Di Rupo.

Formatiegesprekken eindigen met weinig manoeuvreerruimte

De partijen die samen met formateur Elio Di Rupo proberen een communautair akkoord te sluiten, gaan ook de komende dagen nog voort onderhandelen. Morgen komen ze op de middag opnieuw samen en ook zondag staat nog een bijeenkomst geprogrammeerd. Dat heeft de woordvoerder van de formateur vanavond nog laten weten.

Di Rupo deed vandaag bijna een hele dag aan pendeldiplomatie, een techniek die hij ook gisteren al toepaste. Hij verhuist permanent van de ene taalgroep naar de andere en toetst allerlei voorstellen en ideeën af. Alles draaide vandaag en gisteren hoofdzakelijk over BHV en de eventuele toegift die de Vlamingen aan de MR kunnen geven ter compensatie van een splitsing van de kieskring. De manoeuvreerruimte is echter heel klein.

Hoewel zowat iedereen benadrukt dat alle partijen een akkoord willen en dat de sfeer goed is, slaagden de onderhandelaars er tot nu toe niet in tot een akkoord te komen. En het ziet er niet naar uit dat dat ook snel gaat gebeuren. De formateur liet immers weten dat ook komend weekend de gesprekken nog worden voortgezet.

Morgen komen de acht partijen om 12 uur weer samen in de salons van de Kamervoorzitter. Overmorgen wordt - onder meer omwille van het zomerweekend dat de MR in de Barrages de l'Eau d'Heure organiseert - niet vergaderd. Zondag steken de protagonisten vanaf 10 uur de koppen weer bij elkaar.

De onderhandelaars gingen vanavond zoals voorzien rond 22 uur uiteen. (belga/tma/adha/adb)

Lees meer