4 (archieffoto)
BELGA (archieffoto)

Fouad Belkacem veroordeeld tot 12 jaar cel

Op het grootste terrorismeproces ooit in ons land is Fouad Belkacem vandaag veroordeeld tot twaalf jaar cel en 30.000 euro boete voor het leiden van de inmiddels opgedoekte radicale moslimbeweging Shariah4Belgium en het ronselen van Syriëstrijders. Jejoen Bontinck (20) krijgt een voorwaardelijke celstraf van 40 maanden en een geldboete van 12.000 euro met uitstel.

Volgens de Antwerpse correctionele rechtbank is Shariah4Belgium een terroristische organisatie en Belkacem verantwoordelijk voor de radicalisering van jongeren "om hen klaar te stomen voor de gewapende strijd waarin geen plaats is voor democratische waarden".

De straf is lager dan de 15 jaar cel die het Openbaar Ministerie had geëist. Het OM bestempelde Belkacem als de onbetwiste leider van de groep die maar één doel had: het omvergooien van de democratie en het oprichten van een islamitische staat. Belkacem heeft altijd gezegd alleen te willen provoceren.

John Maes, een van de advocaten van Belkacem, zegt in een eerste reactie dat hij het vonnis van de Antwerpse rechtbank "interessant" vindt. Hij wil het naar eigen zeggen eerst "rustig bestuderen" en doet vooralsnog geen uitspraken over een eventueel beroep.

Jejoen Bontinck (20), beklaagde maar ook kroongetuige, kreeg een voorwaardelijke celstraf van 40 maanden en een boete van 12.000 euro met uitstel. Het OM had vier jaar cel een boete van 6.000 euro tegen hem geëist. Volgens de rechter is Bontinck geïndoctrineerd, maar was hij niet gehersenspoeld en dus nog altijd zelf verantwoordelijk voor zijn handelen. De rechter hield rekening met het feit dat Bontinck belastende verklaringen had gegeven over andere leden van de groepering en had meegewerkt met justitie.

De twintiger kreeg ook een provisionele schadevergoeding van 5.000 euro voor zijn opsluiting.

Vader Dimitri Bontinck is tevreden met de uitspraak en ziet geen reden om in beroep te gaan, meldt VTM NIEUWS. "Wij zijn tevreden mensen", reageerde hij na het proces.

4 Dimitri Bontinck, vader van Jejoen kan zich helemaal vinden in het vonnis.
AP Dimitri Bontinck, vader van Jejoen kan zich helemaal vinden in het vonnis.
4 Jejoen Bontinck (20) kreeg een voorwaardelijke celstraf van 40 maanden en een boete van 15.000 euro met uitstel.
PHOTO_NEWS Jejoen Bontinck (20) kreeg een voorwaardelijke celstraf van 40 maanden en een boete van 15.000 euro met uitstel.

Andere beklaagden

Andere kopstukken van Shariah4Belgium kregen tien tot vijftien jaar cel en fikse boetes opgelegd. Leden lager in de hiërarchie werden veroordeeld tot vijf jaar cel en geldboetes. 

Van 37 van de 45 beklaagden wordt vermoed dat ze nog in Syrië zitten. De rechter heeft hun onmiddellijke aanhouding bevolen. Onder hen ook Brian De Mulder (21) en Nora V. (20), die ieder 5 jaar cel en 15.000 euro boete opgelegd kregen.

Elias T. (24) en Walid L. (23) kregen vijf jaar cel, waarvan een jaar effectief, en 15.000 euro boete, waarvan 6.000 euro effectief. Mohamed E.Y. (31) kreeg vier jaar cel en 15.000 euro boete en Bilal E.M. vijf jaar cel, waarvan twee jaar effectief, en 15.000 euro boete, waarvan 9.000 euro effectief.

Michaël Delefortrie (25) werd veroordeeld tot 3 jaar cel, waarvan enkele de voorhechtenis effectief, en 6.000 euro boete met uitstel. Houssien E. (24), die nog in Syrië zit en mogelijk overleden is, kreeg net zoals Belkacem 12 jaar cel en 30.000 euro boete.

El Ouazna N. (52) werd als enige vrijgesproken. Zij stond terecht omdat ze haar zoon in Syrië financieel gesteund zou hebben.

4 De Antwerpse Syriëstrijder Brian De Mulder (21).
BELGA De Antwerpse Syriëstrijder Brian De Mulder (21).

5 redenen

Om te staven dat Shariah4Belgium een terroristische organisatie is, werden vijf punten aangehaald in het vonnis. Zo zijn er ten eerste de website en het YouTube-kanaal van de organisatie. Uit de teksten die er verspreid werden, blijkt dat Sharia4Belgium streefde naar de gewapende jihad en het martelaarschap verheerlijkte.

Ten tweede zijn er de internationale contacten die Fouad Belkacem, de absolute leider van Sharia4Belgium, en zijn volgelingen van het eerste uur hadden met figuren als Omar Bakri en Anjem Choudary, die het salafistisch jihadisme aanhangen.

En dan is er de georganiseerde beïnvloeding van jongeren. Ze werden geïndoctrineerd met het salafistisch jihadisme, via verplichte lessen en fysieke trainingen op het hoofdkwartier in de Dambruggestraat in Antwerpen, en werden mentaal en fysiek voorbereid op de gewapende strijd.

Ten vierde is er de rekrutering van jongeren voor die gewapende strijd. De beklaagden kunnen volgens de rechtbank niet voorhouden dat Sharia4Belgium niets te maken had met het vertrek naar Syrië. Het was geen toeval dat alle leidinggevende figuren - behalve Fouad Belkacem - en 99 procent van de leden van de harde kern vanaf augustus 2012 naar Syrië vertrokken. De rechtbank meent dat het duidelijk om een georganiseerd vertrek ging.

Ze sloten zich in Syrië aan bij Magli Shura en Jabhat Al-Nusra, twee op al-Qaida geïnspireerde salafistisch jihadistische organisaties. Ook zij zijn volgens de rechtbank terroristische groeperingen.

Het conflict in Syrië vormde voor Sharia4Belgium de gedroomde opportuniteit voor het oprichten van een islamitische staat via de gewapende strijd, een doelstelling die ze volgens de rechtbank dus al van in het begin nastreefde.

Tot slot zijn er de georganiseerde gewelddadige acties in België, zoals de bestorming van het politiekantoor in Sint-Jans-Molenbeek na het nikab-incident.

Lees meer