Foutjes weggewerkt bij reconstructie Slag bij Waterloo

De historische logica werd gisterenavond gerespecteerd bij de reconstructie van de Slag bij Waterloo: Napoleon werd verslagen maar de beslissende tegenzet van de geallieerden kwam ook beter over bij het grote publiek. Een aantal "schoonheidsfoutjes" van de eerste voorstelling vrijdagavond, toen de Fransen in de aanval gingen, werden weggewerkt.

De organisatoren kwamen hiermee tegemoet aan de kritiek van een aantal toeschouwers. Opnieuw namen zo'n 6.000 re-enactors uit 52 landen aan de reconstructie van de gevechten deel, maar de voorstelling was dynamischer dan op vrijdag. De gevechten werden ook dichter bij de tribunes uitgebeeld en het slagveld was meer bezet. Ook de commentaren werden aangepast, zodat het publiek beter de verschillende episodes kon volgen en ook begrip kon opbrengen voor de nadelen, zoals de vele rook die vrijkwam bij het afvuren van kanonnen en geweren.

De Belgische re-enactor die de rol van maarschalk Ney vertolkte was aanwezig, maar niet als ruiter te paard. De man was vrijdagavond zwaar ten val gekomen. In het ziekenhuis werd een breuk aan de pols en aan het sleutelbeen vastgesteld. Zijn oor was gescheurd.

Francky Simon is een bekende naam in het wereldje van de re-enactors. Hij is specialist in de veldslagen van Napoleon en ook een talent in het naspelen. Omdat hij met zijn verwondingen niet meer op een paard in galop kon figureren, stond hij zaterdagavond, met zijn arm in een plaaster, in voor de coördinatie.

Lees meer