Nederename, bij Oudenaarde, is geschokt door de uitwijzing van een Albanees gezin. Sara (3) en Kejda (9) lopen er school.
Ronny De Coster Nederename, bij Oudenaarde, is geschokt door de uitwijzing van een Albanees gezin. Sara (3) en Kejda (9) lopen er school.

Francken: "Albanees gezin had kans om tijdens zomervakantie terug te keren maar deed het niet"

Het Albanees gezin met drie kinderen dat in een asielcentrum is geplaatst met de bedoeling hen naar Albanië terug te sturen, kon tijdens de zomervakantie al terugkeren. Het verkoos echter om de procedure te blijven rekken. Dat meldt het kabinet van Theo Francken.

Het is niet alleen praktisch moeilijk om gezinnen met kinderen alleen tijdens de zomervakantie uit te wijzen, het is ook geen goed idee. "Zoals je merkt bij dit dossier, gaat het veelal om gezinnen die nodeloos veel procedures opstarten en zo hun integratie in de illegaliteit in de hand werken. Dat kunnen we als overheid niet promoten. Dit gezin had trouwens de kans om tijdens de zomervakantie vrijwillig terug te keren", luidt het op het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

"In plaats daarvan koos men voor het opstarten van een nieuwe beroepsprocedure en het verblijf te rekken en over de schoolvakantie te tillen", stelt het kabinet vrijdagnamiddag in een reactie op oproepen van het katholieke net en het gemeenschapsonderwijs om uitgewezen kinderen hun schooljaar te laten afmaken.

"Klassieke verhaal"

Op het kabinet omschrijven ze het dossier als "het klassieke verhaal". Het gezin kreeg snel, binnen de zes maanden na de eerste asielaanvraag, eind 2011, een negatieve beslissing en ook in beroep werd de aanvraag afgewezen. Daarop volgde procedure na procedure, maar telkens ving het gezin bot.
Het gezin kreeg diverse uitnodigingen van de Dienst Vreemdelingenzaken om te spreken over de organisatie en mogelijke ondersteuning bij een vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst maar kwam nooit opdagen.

"Deze case bewijst de grote verantwoordelijkheid van de ouders", reageert het kabinet. "Het verblijf nodeloos rekken via het opstarten van diverse procedures en kinderen laten integreren in de illegaliteit, is niet in het belang van deze kinderen. Ingaan op het aanbod van vrijwillige terugkeer, met ondersteuning, zou dat wel geweest zijn."

Het kabinet wijst er ook op dat het laatste bevel tot uitwijzing half juni werd afgeleverd. "Dat gaf het gezin de kans om het schooljaar af te ronden en ook perfect de tijd om tijdens de vorige zomervakantie terug te keren. Jammer genoeg stellen we vast dat het gezin besloot om in plaats daarvan opnieuw een procedure op te starten en zo opnieuw hun verblijf te rekken tot aan de start van het nieuwe schooljaar."

208 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • DIRK JULIUS VANDESSEL

    Geen sentimenteel gezwets. Net zoals een Belg dient een buitenlander de wet te respecteren of hij/zij wordt gesanctioneerd indien betrapt. Dus geen "discriminatie op basis van nationaliteit"

  • Johny deman

    Als je die mensen hier toelaat, dan kan je heel de wereld toelaten. Ik leef mee met de kinderen, en kan enkel de ouders aanspreken op hun kwader trouw met dit geprocedureer

Lees meer