Voormalig staatssecretaris van asiel en migratie Theo Francken houdt een toespraak tijdens het partijcongres van Forum voor Democratie.
ANP Voormalig staatssecretaris van asiel en migratie Theo Francken houdt een toespraak tijdens het partijcongres van Forum voor Democratie.

Francken (N-VA) haalt opnieuw uit naar VN-migratiepact en vergroot zo kloof met andere partijen

Op het moment dat informateur Paul Magnette (PS) de politieke partijen dichter bij elkaar probeert te brengen, haalt N-VA-kopstuk Theo Francken vanuit Nederland nog eens scherp uit naar het VN-Migratiepact. Dat deed hij op het congres van Forum voor Democratie, de rechts-populistische partij van Thierry Baudet. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"We moeten de activistische rechters stoppen en het Marrakesh-pact niet uitvoeren", zei Francken volgens Het Nieuwsblad op Zondag. Daarmee vergroot Francken nog eens de kloof met de andere partijen, schrijft de krant.

"Soevereiniteit is vandaag een cruciaal begrip", zei Francken in zijn korte toespraak. Net als in zijn lezingen in de Vlaamse culturele centra schetste hij hoe "onze geliefde ngo's", "activistische rechters" en "internationale bureaucraten" het via rechtspraak en verdragen steeds moeilijker maken om een migratiebeleid te voeren, om bijvoorbeeld geredde bootvluchtelingen terug naar de Afrikaanse kust te brengen.

"Het Marrakesh-pact is een nieuwe aanslag op onze soevereiniteit, met de Verenigde Naties die zullen controleren of we het pact volgen", zei hij. "We moeten de activistische rechters stoppen en het Marrakesh-pact niet uitvoeren. We hebben mensen als Thierry Baudet en Derk Jan Eppink (Europees Parlementslid van FVD) nodig om daar een streep te trekken.”

N-VA is één van de tien partijen die met informateur Paul Magnette aan tafel zitten om een nieuwe regering te vormen. Die nieuwe regering moet in principe het VN-Migratiepact, dat ons land heeft ondertekend, uitvoeren.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kwam bij VTM NIEUWS terug op de uitspraken van Francken. Voor de CD&V’er was “zowel de inhoud als de timing” van de toespraak “niet met wijsheid gekozen”. “Marrakesh was een moeilijk punt voor de regering en ik hoop dat het niet de reden wordt voor N-VA om niet tot de nieuwe federale regering toe te treden”, aldus Geens, die herhaalde dat Francken zich “onwijs” had uitgesproken, “zoals wel meer gebeurt”.

192 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Hendrickx

    grootste vergissing van de vorige regering! tegen de wil van de meerderheid van de Vlamingen het er toch doorrammen in ruil voor een Europees postje! degoutant!

  • GEORGES VANBERGEN

    Francken leidt handig de aandacht af van de onpopulaire besparingen van de Vlaamse NVA-regering, van het gebrek aan daadkracht qua mobiliteit en milieu, etc. Trouwens, als nu zowat op alles moet bespaard worden, betekent dat dan niet dat de vorige regeringen, met NVA aan het hoofd, niet goed hebben bestuurd en veel te veel hebben uitgegeven, waardoor nu grote gaten moeten gevuld worden ?!!

Lees meer