Theo Francken (N-VA) en Didier Reynders (MR)
Photo News Theo Francken (N-VA) en Didier Reynders (MR)

Francken: “Repatriëring van IS-kinderen is promotiestunt voor kandidatuur Reynders”

De repatriëring van de zes kinderen van Belgische IS-strijders is een promostunt om de kandidatuur van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bij de Raad van Europa in de verf te zetten. Dat zei oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) in De Zevende Dag.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Francken reageerde afgelopen week al bijzonder fors op de repatriëring van de kinderen. Intussen geeft hij wel aan dat kinderen die het slachtoffer waren van ouderontvoeringen "een heel andere situatie" vormen. Maar hij blijft wel voorzichtigheid prediken over het bredere plaatje. "Als je begint met repatriëren, dan loop je het juridische risico dat de moeder of vader vroeg of laat ook moet terugkeren", aldus Francken, die daarbij verwijst naar de tientallen andere kinderen die nog in Syrië aanwezig zijn.

Hij haalt ook uit naar de timing van de repatriëring. Die gebeurt "toevallig" - dixit Francken - drie weken na de verkiezingen en ruim een week voor de stemming over een nieuwe secretaris-generaal bij de Raad van Europa, waarvoor minister Reynders kandidaat is. "Reynders wil internationaal goede punten scoren" en tonen hoe hij begaan is met de mensenrechten, laakt de N-VA'er.

Francken merkt op dat er ook mensen uit Syrië zijn weggehaald toen hij nog staatssecretaris was, maar die operaties werden nooit in de media gebracht voor ze ten einde waren. 

Deradicalisering 

In hetzelfde programma merkte directrice Heidi De Pauw van Child Focus, die net is teruggekeerd uit de regio, op dat de vorige federale regering heeft geïnvesteerd in deradicaliseringsprogramma’s en preventie rond radicalisering. “Het is bizar dat diezelfde regeringsleden nu zeggen dat die kinderen niet kunnen worden gederadicaliseerd”, aldus De Pauw.

“Politici moeten hun populariteit nu gebruiken om ervoor te zorgen dat de regering blijft inzetten in de strijd tegen terrorisme en in een efficiënt preventiebeleid rond deradicalisering, in plaats van te schieten op kinderen die het slachtoffer zijn van de zware fouten die hun ouders hebben gemaakt.” De Pauw stelde dat er absolute zekerheid bestaat over de herkomst van de kinderen die bij deze repatriëring betrokken zijn.

53 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • mark germanus

    Francken maak je niet meer moe aan de corrupte walen,gaat met jullie partij en VB voor confederalisme en de problemen zijn in één slag opgelost.

  • Anne Callebaut

    Francken maak gewoon je woorden niet aan vuil en sluit de Vlaamse poort. Is dit nu zo moeilijk. Alles wat ze hebben is van den VLAMING.

Lees meer