5
photo news/rv

Francken trekt verblijfsvergunning van moordenaar Kitty Van Nieuwenhuysen in

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft de verblijfsvergunningen van zes vreemdelingen ingetrokken. Het gaat onder anderen om een van de mannen die enkele jaren geleden politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen doodschoten en een lid van Sharia4Belgium, meldt Francken in een video op Twitter.

“Tussen alle drukte over Marrakech door, is het zo dat het kabinet natuurlijk verder werkt”, luidt het. “De dossiers blijven natuurlijk toekomen, vooral het intrekken van het verblijf van zware criminelen, misdadigers, van vreemdelingen die zich als misdadiger misdragen.”

Streng zijn

Naast de moordenaar van Van Nieuwenhuysen en het lid van Sharia4Belgium heeft de staatssecretaris het nog over een andere terrorist, “en daarnaast ook nog een paar andere zware criminelen.”

“De criminelen zijn niet welkom, die pakken we hard, keihard aan”, zegt Francken. “De wet is verstrengd door mij, en dat is ook wat we gaan blijven doen: streng zijn voor mensen die misbruik maken van onze gastvrijheid. Die criminele vreemdelingen, die zijn echt niet welkom. Daar blijven we keihard op doorwerken”, besluit de staatssecretaris.

5 Kitty van Nieuwenhuysen.
photonews Kitty van Nieuwenhuysen.

Doodgeschoten tijdens interventie

De 23-jarige agente Kitty Van Nieuwenhuysen en haar 27-jarige collega Peter Van Stalle waren kort voor 3 uur in de ochtend van 4 december 2007 op zoek naar de bestuurders van een achtergelaten Volvo toen ze in de Beerselsestraat in Lot onder vuur werden genomen door onbekenden.

Van Nieuwenhuysen werd dodelijk geraakt, haar collega werd zwaargewond. De daders schoten ook buurtbewoner Ismaël Saccoor neer en stalen zijn Peugeot om te vluchten. Anderhalve maand later, op 19 januari 2008, kon de politie de drie verdachten Noureddine Cheikhni, Galip Kurum en Hassan Iasir oppakken.

30 jaar cel

Die drie stonden in het voorjaar van 2011 terecht voor het Brusselse assisenhof en werden daar veroordeeld tot 30 jaar cel. Het hof van assisen bevond hen niet alleen schuldig aan de gewelddadige homejacking waarbij Van Nieuwenhuysen werd doodgeschoten, maar ook aan de brandstichting van de Peugeot, aan de gewelddadige diefstal van een zwarte Volvo en de diefstal van de nummerplaten die op de Volvo aangebracht waren.

5 Galip Kurum.
Photo News Galip Kurum.

Het drietal was ook schuldig bevonden aan bendevorming en Noureddine Cheikhni werd ook nog veroordeeld voor een gewapende overval op een koppel vijftigers in Roux, nabij Charleroi. Galip Kurum werd door de jury aangewezen als de schutter.

5 Noureddine Cheikhni.
BELGA Noureddine Cheikhni.

Eind september besliste de Luikse strafuitvoeringsrechtbank om Noureddine Cheikhni onder elektronisch toezicht te plaatsen, tot groot ongenoegen van de slachtoffers en de politievakbonden. Een tweetal weken later ging de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank dan weer niet in op de vraag van Hassan Iasir om een regime van beperkte detentie te krijgen.

5 Hassan Iasir.
Photo News Hassan Iasir.

Bekijk ook:

Politievakbonden “verbolgen” over vrijlating moordenaar Kitty Van Nieuwenhuysen

Moordenaar Kitty Van Nieuwenhuysen krijgt enkelband

59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • dani Mertens

    Terugsturen is onmogelijk na ondertekening van het pact. De VN bepaald dan de regels.

  • Jan Van Rompaey

    Schaf de wet Lejeune af. Elke uitgesproken straf moet volledig uitgezeten worden, hoe klein ze ook is. Idem voor de boete die werd opgelegd. Waarom spreekt justitie een straf uit van 30 jaren als ze weten dat criminelen na 7 jaren vrij zijn. Leg dan een straf op van 90 jaren dan zullen ze er minstens 30 moeten zitten.

Lees meer