BELGA

Frans koppel eist 700.000 euro van Belgisch bedrijf UCB Pharma wegens gehandicapte zoon

De arrondissementsrechtbank van Nanterre, in de regio Parijs, heeft zich vandaag gebogen over een eis om een schadevergoeding van 696.000 euro van het Belgische farmaciebedrijf UCB Pharma. Een Frans koppel wil dat bedrag ter compensatie van hun financieel verlies en menselijk leed, omdat hun zoon Julien meervoudig gehandicapt is nadat hij in de baarmoeder werd blootgesteld aan Distilbene van UCB Pharma. 

Distilbene is de commerciële naam van het synthetische hormoon geneesmiddel, dat tussen 1950 en 1977 aan zwangere vrouwen in Frankrijk werd voorgeschreven om een miskraam te voorkomen. Maar hun kinderen kunnen met zware gezondheidsproblemen te maken krijgen. 

Met hun rechtsgeding willen Sylvie en Loïc Le Cossec dat het laboratorium UCB Pharma mensen die gehandicapt zijn door Distilbène schadeloos stelt, maar ook hun ouders als slachtoffer erkent. Om voor Julien te zorgen moest zijn moeder haar internationale carrière bij Unilever op haar 33ste stopzetten. Haar man offerde zeven jaar van zijn carrière op om de juiste specialisten en opvang te vinden voor hun zoon.

"Ik beschuldig u ervan, UCB Pharma, onze rust te hebben gestolen, en dat voor het leven! (...) Erger nog, u heeft de arrogantie om te beweren dat het onze carrière niet heeft beïnvloed", schrijft het koppel in een open brief.

De rechtbank zal op 28 mei een eerste beslissing nemen, en dan de kalender voor het verdere verloop van de zaak opstellen.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Yvan Lissens

    Dat is, op zijn minst, 42 jaar geleden. Zelfs bij een zware misdaad gaat de advocaat, bij zo'n tijdspanne, voor verjaring van de feiten. Ten andere gaat de farmaceutische industrie die boete niet betalen, maar de Belgische belastingbetaler, kijk maar naar de 5 miljoen die De Block voor de Softenon-slachtoffers beschikbaar stelde.

  • Ria Van Looy

    groot gelijk en hopelijk halen ze hun recht !

Lees meer