2 PS-voorzitter Paul Magnette (archiefbeeld).
Photo News PS-voorzitter Paul Magnette (archiefbeeld).

Franstalige partijen bereid staatshervorming voor te bereiden voor 2024

De vijf nieuwe Franstalige partijvoorzitters van PS, MR, cdH, Ecolo en Défi zijn bereid om een nieuwe ronde in de staatshervorming voor te bereiden voor 2024. Al wil dat niet meteen zeggen dat ze staan te springen voor het confederalisme: zo moet er ook gekeken worden naar de herfederalisering van bevoegdheden. Dat hebben ze laten verstaan in een eindejaarsgesprek met de krant Le Soir. 

De vijf - Paul Magnette voor de PS, Georges-Louis Bouchez voor MR, Maxime Prévot voor het cdH, François De Smet voor Défi, en Rajae Maouane voor Ecolo - blijven naar eigen zeggen aan het Belgische niveau gehecht, maar beseffen dat de Vlamingen vragende partij zijn voor verdere stappen in de staatshervorming. 

Zo zegt Magnette dat “we af moeten van de tweedeling tussen de gewesten en het federale”. “Een groot deel van de Vlaamse rechterzijde wil de werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd. Ik ben daartegen, een werkloze uit Charleroi gaat nooit werken vinden wanneer zijn uitkering stopt. Maar ik kan me voorstellen dat de vraag zich opdringt voor een Vlaming in een regio waar er werk genoeg is. We moeten het beleid veel meer 'territorialiseren’.”

“Numerieke meerderheid heeft minderwaardigheidscomplex”

Tegelijkertijd wil Magnette manieren zoeken om de democratie op het federale niveau te hervormen. “Het drama van dit land is dat we met een numerieke meerderheid zitten die een minderwaardigheidscomplex heeft en zich ook als minderheid ziet. Maar we moeten niet meestappen in die spelletjes van bevolkingsgroep tegen bevolkingsgroep. Ja, we hebben een staatshervorming nodig in 2024, maar die moet ook gaan over een verbetering van het functioneren van de federale staat.

Ook Georges-Louis Bouchez, die wel gelooft dat België nooit zal verdwijnen, erkent dat “dit land niet functioneert”. “Wij zijn dus niet tegen een staatshervorming in 2024 of op een ander moment. Maar ik spreek liever over een staats-modernisering. Dat wil niet zeggen dat we nog meer gaan regionaliseren. Die regionaliseringen hebben ons weinig bijgebracht op het vlak van efficiëntie.”

2 Georges-Louis Bouchez, de nieuwe MR-voorzitter.
BELGA Georges-Louis Bouchez, de nieuwe MR-voorzitter.

“Hebben genoeg van deze confrontatie”

De vraag die men zich vandaag moet stellen, is die van efficiëntie”, meent ook Rajae Maouane van Ecolo. Zij vindt dat een “hervorming van het democratische functioneren nodig is” en zegt dat we “klaar moeten zijn” voor een staatshervorming in 2024. “Maar die beschouwen als het resultaat van twee kampen, dat zal de mensen nog verder tegen elkaar opzetten, en wij hebben genoeg van deze confrontatie.”

Maxime Prévot (cdH) is voorstander van een staatshervorming. “In plaats van opnieuw een reeds (door Vlaanderen, nvdr.) geplande afspraak te ondergaan, moeten we van deze nieuwe generatie van partijvoorzitters profiteren om te praten en ook ons lastenboek voor te bereiden. Niet binnen een vijandige benadering van wie ook, maar binnen een demarche waarbij de staat efficiënter gemaakt wordt om die te behouden.” Hij voegt er wel aan toe dat er “elementen zijn die verder geregionaliseerd moeten worden en andere die beter geherfederaliseerd worden”.

François De Smet, voorzitter van DéFI, is overtuigd van de noodzaak van een staatshervorming in 2024 en stelde die ook zelf voor tijdens de campagne. Maar die hervorming “moet de eerste van een nieuwe generatie zijn: niet langer gebaseerd op identiteit, zoals de zesde staatshervorming”.

132 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ERIK CLAESSENS

    De franstaligen zijn weer manieren aan het zoeken om ons hun belastingen te laten betalen.

  • Pé Gevers

    De financiële compensaties voor Wallonië voorzien in de zesde staatshervorming doven uit vanaf 2024. Daarom wilden (en willen) ze een PS regering om een nieuwe staatshervorming door te voeren zodat Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die compensaties niet verliest. Daarom ook zit NV-A te duwen om die nieuwe staatshervorming, die er zeker aan komt, in een Vlaams gunstige richting te sturen. Zij willen de Vlamingen niet in de zak laten zetten .

Lees meer