Frauduleuze straatverkopers doen zich voor als Cliniclowns

In de buurt van de Antwerpse Groenplaats zijn zogezegde Cliniclown-medewerkers actief om gelukspoppetjes met snoep te verkopen, zogenaamd ten voordele van de ziekenhuisclowns. Cliniclowns roept via haar Facebookpagina op om waakzaam te zijn voor de praktijk die niets met de organisatie te maken heeft, alsook om feiten te melden.

Cliniclowns België, een vereniging die in ziekenhuizen en zorginstellingen zieke kinderen bezoekt, krijgt wel meer te maken met malafide verkopers die zich voordoen als medewerkers.

Cliniclowns verkopen niets op straat
"Vaak worden pennen of andere kleine zaken op straat of van deur tot deur verkocht. Soms is men verkleed als clown. Een nieuwe trend is dat mensen ook op café of op het terras worden aangesproken," waarschuwt bestuurder Valérie Van Gastel. "Maar Cliniclowns verkoopt niets op straat. We zien dan ook geen cent van wat de straatverkopers binnenkrijgen".

Gisteren verkocht iemand in de buurt van de Groenplaats zakjes met een gelukspoppetje en wat snoep. De vereniging kreeg enkele meldingen binnen.

Van Gastel, die stelt dat de praktijk in aanloop naar feestdagen altijd wat toeneemt, waarschuwt de bevolking via de Facebookpagina van de organisatie en raadt mensen aan om de feiten te melden: "Hoewel dat tijdsintensief is, sturen we dan steeds iemand ter plaatse. Dat is de beste manier. Als we iemand tegenkomen, dan ondernemen we stappen."

"Het is een moeilijke strijd," vervolgt Van Gastel, "waar we ook al een aantal keer gerechtskosten aan overhielden."

Bij de Antwerpse lokale politie kon men gisteravond niet meteen zeggen of er recent dergelijke feiten werden gemeld.

Lees meer