gaia.be

GAIA vraagt invoerverbod op paardenvlees na schokkende beelden

Dierenrechtenorganisatie GAIA vraagt een invoerverbod van paardenvlees uit Zuid-Amerika, nadat het schokkende beelden heeft vastgelegd van paarden die in de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië en Uruguay zwaar mishandeld worden. De paarden sterven soms zelfs al op weg naar het slachthuis.

Etterende wonden, gebroken ledematen of uitgehongerde dieren, het werd al allemaal vastgelegd op de gevoelige plaat. België importeerde vorig jaar, als tweede grootste afnemer in de EU, 3.585 ton paardenvlees uit de twee landen.

“We hopen dat mensen beseffen dat wanneer ze paardenvlees eten dat vanuit Latijns-Amerika komt, dit mogelijk van zo’n zwaar mishandelde paarden”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “We hopen dat de Europese commissie eindelijk de grenzen sluit voor paardenvlees afkomstig uit Argentinië, maar ook voor paardenvlees vanuit Uruguay en Canada. We hopen dat de weinige supermarkten die dit vlees nog verkopen, Carrefour en Renmans, er ook mee stoppen.”

De Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) zegt in een reactie dat ze de beelden ernstig neemt en elke vorm van dierenleed veroordeelt. “We hebben net kennisgenomen van de beelden die door Gaia naar de media verspreid werden. We nemen deze beelden ernstig en zullen ze verder onderzoeken samen met het team van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL)”, zegt Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van FEBEV.

De federatie verwijst naar het project Respectful Life, waarbij er inspanningen genomen worden om de situatie in deze landen te verbeteren wat betreft dierenwelzijn. “Respectful Life is een onderzoeksproject en voert geen audits uit. Dat wil zeggen dat de vaststellingen en aanbevelingen van de onderzoekers gebruikt worden om op duurzame wijze structurele oplossingen door te voeren voor dierenwelzijn”, benadrukt Gore.

Onderzoekers van de KUL trekken al sinds 2015 naar de betrokken landen. “Hun bevindingen merken jaar op jaar een verbetering van de omstandigheden naar dierenwelzijn op. Dit staat in schril contrast met de beelden die door Gaia vandaag verspreid werden. We zullen de informatie van beide partijen onderzoeken.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer