BELGA

Gatz denkt aan meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag: "Het wordt te veel weggelachen"

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft een maand geleden voorgesteld om een sectormeldpunt voor grensoverschrijdend gedrag op te richten. De culturele wereld vroeg tijd om het voorstel te overwegen. Dat verklaarde de Open Vld-minister vandaag in 'De Zevende Dag'. "Het fenomeen wordt veel te veel weggelachen en dat begrijp ik niet", klonk het.

Gatz benadrukte dat hij als voogdijminister niet te oordelen heeft over de beslissing van de VRT om de overeenkomst met Bart De Pauw te beëindigen. "Maar wanneer er gegronde redenen zijn om dat te doen, is het goed dat er een duidelijke beslissing genomen is. Of die niet te drastisch is? Daar moet het gerecht over oordelen. Er mogen in ieder geval geen compromissen over gesloten worden. In een machtsrelatie is een (kleine) toespeling niet onschuldig", aldus Gatz. 

Hij pleitte ook voor meer empathie voor mensen die met grensoverschrijdend gedrag geconfronteerd worden. "Zoiets is onder geen enkel beding toelaatbaar."

"Waarom worden die onvoldoende aangesproken?"
Volgens de minister zijn er in de cultuursector voldoende kanalen om grensoverschrijdend gedrag te melden: nationaal het nummer 1712 en op bedrijfsniveau de preventieadviseur of vertrouwenspersoon. "Maar waarom worden die onvoldoende aangesproken?", vroeg hij zich af. Misschien omdat het slachtoffer zich in een kleine organisatie de vraag stelt wat de gevolgen kunnen zijn van een klacht voor de verdere carrière. 

Daarom denkt hij aan een sectormeldpunt. "Maar we moeten opletten dat we niet over de meldpunten struikelen", klinkt het.

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Vladimir De Leeuw

    Ik moet eerlijk zeggen: persoonlijk heb ik van Sven Gatz nog nooit een schuine mop gehoord, of heb ik hem nog nooit een (kleine) toespeling weten maken. Gelukkig maar, anders had ik het onmiddellijk anoniem gemeld op zijn nieuw meldpunt waar ik net niet over struikelde.

  • Jimmy Dierickx

    misschien eens een plan samenstellen voor de rellen in Brussel???

Lees meer