AFP

Gebrek aan klimaatambitie zadelt Vlaanderen op met miljoenenfactuur

Vlaanderen dreigt gestraft te worden omdat we tegen eind 2020 onze klimaatdoelen niet halen. De verschillende boetes en CO2-compensaties kunnen samen oplopen tot 433 miljoen euro. Dat blijkt uit een raming van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), een adviesorgaan van de vakbonden en de werkgevers, schrijft De Tijd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Maandag legde de Vlaamse regering haar klimaatplan met maatregelen voor 2030 op tafel, maar het is nu al duidelijk dat ze haar klimaatdoelen tegen eind 2020 niet zal halen.

De CO2-uitstoot zou daar tegen eind volgend jaar met 15,7 procent gedaald moeten zijn tegenover het referentiejaar 2005. Volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) lukt dat niet. Als ons land onder de lat gaat, kan Europa boetes opleggen die worden doorgerekend aan de gewesten. 

Vlaanderen kan de boete nog vermijden door volgend jaar uitstootrechten te kopen van landen die nog CO2-budget op overschot hebben. Op basis van de huidige raming moet Vlaanderen nog voor 42 miljoen euro uitstootrechten in het buitenland kopen om zijn tekort te compenseren.

Lees ook: Experts kritisch voor Vlaams klimaatplan: “100 km/u op Brusselse ring? Dat haalt niks uit”

Verder lijkt Vlaanderen ook de groenestroomdoelstellingen niet te halen. Om sancties te vermijden kan de regering capaciteit kopen van Wallonië, dat meer hernieuwbare energie produceert dan afgesproken. Daarnaast moet Vlaanderen ook in het buitenland rechten aankopen om het gebrek aan groene stroom te compenseren. De SERV schat dat de kostprijs daarvan kan oplopen tot 318 miljoen euro. Voor het niet halen van de doelstellingen voor energiebesparing kan de Europese Commissie ook nog een inbreukprocedure opstarten, met mogelijk een boete van 73 miljoen euro.

De SERV benadrukt dat het niet bij een eenmalige factuur zal blijven. De 433 miljoen euro is een richtbedrag voor 2020. Sommige kosten keren jaarlijks terug zolang we de doelen niet halen.

44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bob Boomer

    't Zal altijd geld kosten. Klimaatambitie of geen klimaatambitie, de commerce moet draaien. Europa en het neoliberalisme hé !

  • anna vandenberg

    Vlaanderen is een dichtbevolkte regio die voor iedereen werk en een woning moet voorzien, welke oplossing heeft Europa. De fabrieken sluiten en iedereen sociale uitkering, geen auto's meer om zich naar het werk te verplaatsen, maar wie gaat voor de riante lonen werken van de Europese ambtenaren en politici. Maak het luxe verbruik van de wagen en vliegtuig duurder, ipv woon werk verkeer te straffen, mensen die werken zorgen dat de rekeningen betaald worden.

Lees meer