Peter Lanssens

Gecontesteerde Vlaams Belanger na nieuwe racistische driftbui uit partij gegooid en in snelrecht vervolgd

Steve Vanneste (29), Vlaams Belanger en kandidaat voor zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in Kortrijk, is deze voormiddag opgepakt door de politie. De man was, niet voor het eerst, dronken en erg agressief. Het parket van West-Vlaanderen meldt dat hij in snelrecht vervolgd wordt voor racisme, smaad en weerspannigheid. Intussen is hij ook uit de partij gezet. Dat heeft de nationale afdeling van het Vlaams Belang beslist.

Vanneste kwam een dikke maand geleden al in het nieuws toen hij het in Kortrijk ’s nachts aan de stok kreeg met de uitbater van een nachtwinkel. Ook riskeert hij een proces omdat hij in Ieper twee jonge mensen probeerde omver te rijden en hen vervolgens ook aanviel.

Rond half tien deze morgen liep bij de politie van zone Arro Ieper een melding binnen dat een automobilist in de Boomgaardstraat in Ieper een boompje had aangereden. Steve Vanneste baat in de directe omgeving café Sherlock uit. Een getuige gaf de politie een beschrijving van het weggereden voertuig, ploegen op de baan werden gevraagd uit te kijken naar de wagen. “Korte tijd later merkte een inspecteur op een scooter de beschreven auto op”, zegt hoofdcommissaris Aeck. “Hij slaagde erin de bestuurder te doen stoppen vlakbij de rotonde.” De inspecteur kreeg versterking van collega’s. 

Buiten zinnen

“De betrokkene was bijzonder agressief en maakte racistische opmerkingen aan het adres van de politie”, zegt Aeck. “Omdat hij niet voor rede vatbaar was, zat er niks anders op dan hem te overmeesteren en te boeien.” Volgens getuigen was de bestuurder, Steve Vanneste, buiten zinnen en hield hij niet op met schreeuwen tegen de politie. 

Volgens het Ieperse parket heeft Vanneste positief getest op alcohol en drugs. Zijn rijbewijs werd ingetrokken voor een periode van vijftien dagen. De Kortrijkzaan werd ook even van zijn vrijheid beroofd, maar mocht na verhoor beschikken. Vanneste zal nu in snelrecht worden vervolgd voor racisme, smaad en weerspannigheid, zo meldt het parket van West-Vlaanderen. De zaak komt voor op de zitting van 15 oktober voor de correctionele rechtbank in Ieper. Op racistische uitlatingen staan straffen tot 1 jaar en een boete van 1.000 euro.  

Reeks kwalijke incidenten

Vanneste schrijft met het voorval van deze morgen een nieuwe episode in de reeks kwalijke incidenten waarin hij het jongste jaar was betrokken. 

Eind 2017 registreerden beelden van bewakingscamera’s aan de Menenpoort in Ieper hoe hij twee mannen achtervolgde met wie hij op café in een discussie was geraakt. Volgens één van de betrokkenen probeerde Vanneste hen meermaals omver te rijden. Uiteindelijk kwam het tot een schermutseling op straat. De raadkamer beslist op 28 september of Vanneste voor de feiten wordt vervolgd. 

Begin augustus was er ook al commotie rond zijn persoon toen hij in Kortrijk ’s nachts de uitbater van een nachtwinkel allerlei racistische verwijten naar het hoofd slingerde. Vanneste verontschuldigde zich nadien en zei dat hij was uitgedaagd. 

Geen nieuwe kans

Tegelijk besliste hij ook om zich terug te trekken als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar eerder deze week bleek plots dat voor hem toch nog een (weliswaar veel lagere) plaats op de lijst van Vlaams Belang was voorbehouden. 

Na zijn nieuwe driftbui is Vanneste nu van de kieslijst geschrapt en ook uit de partij gezet. "Hij had een tweede kans gekregen, maar heeft die niet gegrepen", is vandaag bij Vlaams Belang te horen. Ook lijsttrekker Wouter Vermeersch reageert ontgoocheld. Hij had Vanneste een tweede kans gegeven op de 15de plaats. "Uiteraard is dit enorm pijnlijk. Ik heb de berichten op sociale media met lede ogen aanzien. Ik wou Steve een tweede kans geven, maar een derde komt er niet!"

105 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Sylvia Nuyts

    Tja overal zit er ergens wel een rotte appel tussen, maar dat wil niet zeggen dat heel de partij slecht is.

  • STEVE LAGAE

    En blij dat jullie nieuwszenders zijn dat het een VB'er is zeker.

Lees meer