3
photo_news

Gedaan met gratis alcohol voor parlementsleden

Alcoholische en andere dranken worden betalend in de Kamer. Dat heeft het Bureau van de Kamer vandaag unaniem beslist, nadat heel wat heisa was ontstaan over gratis bier en wijn in het buffet van de Kamer. Voorlopig gaat het wel slechts om een principiële beslissing. Of bijvoorbeeld ook de koffie tijdens commissiezittingen betalend wordt, ligt nog niet vast.

Een alcoholverbod komt er niet. Op basis van de verbruikscijfers ziet het Bureau immers "geen reden om het alcoholgebruik verder te beperken", meldt Kamervoorzitter Siegfried Bracke. "Zo blijkt dat de Kamerleden gemiddeld 3 glazen bier drinken per maand, en 2 glazen wijn. Andere alcoholische dranken worden niet geschonken."

Kamervoorzitter Siegfried Bracke weigert voorlopig elke verdere commentaar. "Het gaat om een principiële beslissing. De modaliteiten zullen later worden vastgelegd", verduidelijkt hij slechts. Wat de nieuwe regel de Kamerleden zal kosten, ligt dus nog niet vast. Evenmin is al duidelijk of ook de - non-alcoholische - drank tijdens commissiezittingen bijvoorbeeld betalend zal worden. Al zou het volgens sommigen effectief enkel om drank in de koffiekamer gaan.

Incident met Van Biesen
De beslissing van Bracke kwam er na een vraag de deontologische commissie om het serveren van gratis alcohol in de koffiekamer van de Kamer te bannen. 

De aanleiding was het incident met Kamerlid Luk Van Biesen (Open Vld). Die zou in september vorig jaar een racistische opmerking gemaakt hebben tegenover zijn sp.a-collega Meryame Kitir. Kamervoorzitter Siegfried Bracke vroeg de commissie na te gaan welke sancties genomen kunnen worden tegen "dergelijke misplaatste, respectloze of onhoffelijke uitspraken". Een belangrijke oorzaak van zulke uitspraken is het gebruik van alcohol, zegt de commissie nu.

3 Luk Van Biesen verontschuldigde zich na het racistische incident bij Meryame Kitir.
BELGA Luk Van Biesen verontschuldigde zich na het racistische incident bij Meryame Kitir.

Tevreden JONG CD&V

JONG CD&V reageert alvast tevreden. Voorzitter Wim Soons trok de voorbije dagen zowat als enige ten strijde tegen de gratis alcohol in de Kamer. "We zijn als JONGCD&V erg tevreden dat de Kamer hiermee alsnog onze visie volgt", zegt hij nu. Ook met het oog op de reputatie van "parlementsleden die onterecht door het slijk behaald werd", onder meer door de uitspraken van oud-Kamervoorzitter Herman De Croo. Hij voerde de gratis alcohol destijds naar eigen zeggen in om te vermijden dat parlementsleden op café gingen.

JONG CD&V hoopt dat ook het Vlaams Parlement nu snel zal volgen.

3 Wim Soons JONG CD&V.
rv/Goossens Wim Soons JONG CD&V.

Lees meer