Geen enkel openbaar gebouw écht toegankelijk

148 onderzocht, 0 in orde

De regels die de toegankelijkheid van publieke gebouwen in Vlaanderen moeten garanderen, zijn een maat voor niets. Van de 148 panden die werden onderzocht, blijkt er geen énkel aan alle verplichtingen te voldoen.

Shutterstock

Kunnen mensen met een verminderde mobiliteit makkelijk een gebouw binnen? Dat was de centrale vraag in een studie die werd uitgevoerd in opdracht van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid en de vzw Toegankelijk Vlaanderen. De grondplannen van 148 openbare gebouwen werden onder de loep genomen. Het ging niet enkel om overheidsgebouwen, maar ook om onder meer jeugdcentra, scholen, handelszaken en appartementsblokken. Er werd gekeken of de plannen voldoen aan de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening Toegankelijkheid (GSVT). Daarin staat een reeks criteria opgesomd die moet garanderen dat publieke gebouwen niet alleen vlot begaanbaar zijn voor rolstoelgebruikers, maar ook voor slechtzienden, ouders met een buggy en ouderen die slecht ter been zijn.

Het resultaat is ontluisterend. Slechts 10 van de 148 plannen bleken aan de verplichtingen te voldoen. “De 138 andere hadden op basis van de GSVT niet vergund mogen worden”, zegt Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld), die het rapport kon inkijken. Van de 10 plannen die wel in orde waren, zijn er 8 gerealiseerd. Tijdens een bezoek aan die gebouwen stelden experts echter vast dat ze in realiteit (anders dan op het plan) niét voldoen aan alle toegankelijkheidseisen. Op dit moment is met andere woorden geen enkel pand in orde.

Vande Reyde stelt voor om toegankelijkheid op te nemen in de non-discriminatie wetgeving. “Zo wordt het een afdwingbaar recht. Dat is onder meer in Frankrijk en Noorwegen al het geval. Vereisten inzake brandveiligheid en energienormen worden al decennia enorm strikt toegepast, ook al zorgen die ook voor extra kosten. Toegankelijkheid moet even standaard worden in elk publiek ontwerp.”

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zegt dat “toegankelijkheid haar nauw aan het hart ligt” en dat ze het Vlaams Parlement gaat voorstellen een hoorzitting te organiseren waar het rapport uitvoerig kan besproken worden.

30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Tom Van den Heuvel

    de controle artsen van de rechtbank en FOD in Antwerpen zijn niet eens toegangkelijk want in hun lift past langs geen kanten een rolstoel. Daar sta je dan ,moet je als rolstoelpatient maar zien dat je naar boven geraakt voor hun 5min onderzoek of je bent al uw nodige voordelen kwijt

  • Rik Lameyze

    De wetgever zegt, dat een voetweg voor iedereen moet toegankelijk zijn. Ook voor ieder voortbeweging toestel. Indien dit niet zo is, neem foto's. Bezorg deze aan het gemeente bestuur van de betreffende gemeente. Wordt er geen vervolg aan gegeven, kan je klacht neerleggen via de discriminatie wet.

Lees meer