Vlaams formateur Jan Jambon probeerde vanavond een doorbraak te forceren met enkel de partijvoorzitters. Eerder op de dag werd bilateraal vergaderd.
BELGA Vlaams formateur Jan Jambon probeerde vanavond een doorbraak te forceren met enkel de partijvoorzitters. Eerder op de dag werd bilateraal vergaderd.

Géén witte rook: Vlaamse onderhandelaars gaan uit elkaar zonder akkoord

Vlaamse formatie

De Vlaamse onderhandelaars zijn vandaag omstreeks 23 uur uit elkaar gegaan zonder akkoord. Vlaanderen ontwaakt morgenvroeg dus niet met een regeerakkoord. “We hebben goed gewerkt en de sfeer is constructief. Maar er zijn bijkomende technische uitklaringen nodig”, klinkt het bij de onderhandelaars.

Jambon had deze namiddag - na twee dagen onderhandelen - het team van CD&V en dat van Open Vld een eigen zaaltje toegewezen. Hij pendelde tussen de twee, voor bilaterale vergaderingen. Na het avondmaal werd die strategie verlaten en zat Jambon samen met de drie partijvoorzitters. Ze bogen zich over de inhoudelijke kwesties, over het ‘verhaal’ van de regering, viel te horen. 

Een finaal compromis bleek er uiteindelijk nog niet in te zitten: naast enkele inhoudelijke knopen rond onderwijs, welzijn en inburgering blijft vooral de centenkwestie een probleem. “Het is zoals bij het spel Jenga: alle blokjes moeten juist staan of de toren stort in", klinkt het bij een bron dicht bij de onderhandelingen.

Toch zou er geen sprake zijn van een crisis, alle partijvoorzitters benadrukken dat de onderhandelingen in een goede sfeer verlopen. 
“Er liggen een aantal pistes op tafel om de puzzel op te lossen, maar daar zitten een reeks aannames in die nu geverifieerd moeten worden”, valt te horen in de entourage van de formateur. “We hebben goed gewerkt en de sfeer is constructief”, klinkt het eveneens bij Open Vld. “Maar er zijn bijkomende technische uitklaringen nodig.”

Onderhandelingen morgen voortgezet 

Morgen (zaterdag) zullen de onderhandelingen worden voortgezet, zonder Hilde Crevits, die dan verwacht wordt op het huwelijk van haar zoon. Volgens een liberale bron zal de formatie nog enkele dagen duren. Grote knopen zullen pas worden doorgehakt wanneer de nodige berekeningen gedaan zijn en wanneer alle toponderhandelaars aanwezig zijn.

Het voorkeursscenario van N-VA is dat er toch zondag kan worden afgeklopt, zodat de drie partijen maandagavond congres kunnen houden, waarna Jambon - mogelijk voor het eerst in oktober - zijn Septemberverklaring kan afleggen.

Bekijk ook: Onderhandelingen opnieuw hervat, “De cijfers moeten kloppen”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • GERARD DE PELECIJN

    Het zal zijn goed gegeten en gedronken hebben zekers!

  • Philomena Vanderweyen

    Wat maakt het uit voor die politici,hun wedde ligt er hoe dan ook,onder het mom van"we willen een goed akkoord"verschuilen ze zich van hun onbekwaamheid.De politici van de laatste tien jaar zouden perfect passen in de soap van"schone schijn".

Lees meer