'Betaald met Congolees bloed', werd er deze week tegen de gevel van het KMSKA geprojecteerd.
RV 'Betaald met Congolees bloed', werd er deze week tegen de gevel van het KMSKA geprojecteerd.

Exclusief voor abonnees

Geen woord over de miljarden die in Belgische zakken verdwenen en daar heeft Filip een goede reden voor

Koning Filip heeft spijt van de wonden die België in Congo heeft geslagen. Hij noemt de “geweld- en gruweldaden” in de tijd van Congo Vrijstaat van Leopold II en “het leed en de vernederingen” die in de daaropvolgende koloniale periode zijn toegediend. Over de oneerlijke manier waarop België zich 75 jaar lang op de kap van Congo heeft verrijkt, zwijgt hij. En daar heeft hij een goede reden voor.

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

117 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bart Lauwers

    Natuurlijk heeft de koning daarvoor een goede reden , zelfs meerdere redenen ... maar de belangrijkste is dat net diegene die het meeste roofden en plunderden in Congo nu allemaal tot de adel behoren en schatrijk zijn. Net zij steunen de monarchie en betalen de politici ... de rest is bijzaak voor de koning want een schadeloosstelling komt uit de zakken van de burgerbevolking. Dus als je echte de kolonisatie wil bestraffen : pak de adel en multinationals aan !

  • oswald billiet

    Er zijn er twee vergeten in dit artikel: de machtige Sociëté Génerale destijds en de Union Minière. Beiden waren de echte machtshebbers in de toenmalige Congo inzake de exploitatie van het land. België is er zeer rijk door geworden. Pikant détail, de eerste atoombom werd gemaakt met uranium uit Belgisch Congo.

Lees meer