Vlaams minister-president Geert Bourgeois.
BELGA Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Geert Bourgeois roept Britten op brexit te herroepen of uit te stellen

Nu het Britse parlement zich duidelijk tegen een 'no deal'-brexit uitgesproken heeft, moeten de Britten de brexit herroepen of anders de termijn van de artikel 50-procedure verlengen. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

De minister-president reageert opgelucht op het verwerpen van een 'no deal'-brexit door het Britse Lagerhuis. Hij benadrukt dat als de Britten nu de termijn van artikel 50 wensen te verlengen, "ze hierbij wel met een ernstig voorstel dienen te komen".

Zelf spoort hij de regering aan om een van haar rode lijnen te laten vallen, "opdat bijvoorbeeld minstens een douane-unie mogelijk wordt". Zo is er in het geval van een douane-unie geen vrij verkeer van personen, geen jurisdictie van het Europees Hof van Justitie en geen vaste bijdrage aan de Europese begroting. Bovendien biedt een douane-unie de facto een oplossing voor de Ierse grenskwestie, zegt Bourgeois.

"Het klopt dat de Britten voor handelsverdragen dan wel afhankelijk zijn van de EU. Maar ik weet uit ervaring dat een groot blok zoals de EU de beste troeven heeft om sterke handelsakkoorden te sluiten. Bovendien is 55 procent van de export van het VK gerelateerd aan het Europese handelsblok.”

35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Van Opstal

    Waar moeit die zich nu weer mee... Al die paniekzaaierij rond Brexit. We hebben eeuwen bestaan zonder de EU. Groenland heeft de EU verlaten in 1985, Frans Algerije bij zijn onafhankelijkheid in 1962, Saint Barthélémy in 2012... Bij mijn weten zijn die landen niet door de Zeven Plagen van Egypte van de kaart geveegd. Het wordt tijd dat we terug eens een beetje NORMAAL gaan doen...

  • gina duribreux

    stop met bleten britten zijn gewoon van pokeren en ze bluffen met niets in hun handen zijn hebben ons meer nodig dan wij je zou beter leren zwijgen en praten als je dat moet bij voorbeeld voor meer vlaanderen nu is al voor antwerpen en west vlaanderen zerozerozero bleter

Lees meer