Sommige bestuurders staan al uren stil.
7sur7 Sommige bestuurders staan al uren stil.

Gekantelde tankwagen op E19 in Bergen: snelweg weer open vanaf 4 uur

De stad Bergen heeft het gemeentelijk rampenplan afgekondigd na een ongeval met een tankwagen die omstreeks 1.30 uur is gekanteld op de E19 Brussel-Bergen-Valenciennes, ter hoogte van Nimy. Er is een veiligheidszone ingesteld en de snelweg is nog steeds gesloten in beide richtingen. De vrachtwagen met een ADR-vracht verloor een potentieel ontvlambaar en licht giftig product, maar er is geen gevaar voor omwonenden, verzekert de burgemeester van Bergen. Vanaf 4 uur volgende ochtend zal de snelweg weer open zijn in beide richtingen.

Uit metingen vlak bij de gekantelde tankwagen is gebleken dat de risicodrempel niet is overschreden, meldt Nicholas Martin, burgemeester van Bergen. Het product dat uit de tankwagen is ontsnapt, kan “onaangename geuren” verspreiden, maar er is geen risico voor de omwonenden, klinkt het.

Rampenplan

Burgemeester Martin nam de beslissing om het rampenplan af te kondigen in samenspraak met de Henegouwse provinciegouverneur Tommy Leclercq. Uit voorzorg raadt de stad de bewoners en de automobilisten in de buurt aan ramen en deuren gesloten te houden en de verluchting uit te schakelen in de woningen en de auto.

De betrokken zone situeert zich van het Violette-kruispunt in Nimy tot aan het kruispunt van de rue Grande met de rue des Épinois in Maisières. Het verkeer op de openbare wegen is wel toegestaan.

De vrachtwagen reed rond 1.30 uur in op de wegenwerken ter hoogte van Maisières en kwam daarbij op zijn flank terecht. De ontvlambare vloeistof lekte daarna uit de tank en kwam op het wegdek terecht.

Hoog ontvlambaar

De brandweer van Bergen, de politie en de civiele bescherming zijn ter plaatse. "Onze ploegen proberen het lekken van het product, dat hoog ontvlambaar is zoals benzine, te stoppen", zegt een woordvoerder van de brandweer. "We hebben een absorberend schuim aangebracht op het product.”

Als gevolg van het ongeluk is het verkeer op de snelweg in beide richtingen - naar Brussel en naar Valenciennes - afgesloten. Er zijn calamiteitenroutes aangegeven. Wie van Brussel naar Parijs wil, wordt aangeraden om de E429 te nemen (via Doornik), anders geldt een omleiding via de afrit Mons-Est. In de richting van Brussel worden automobilisten van de snelweg gestuurd via de afrit Nimy-Maisières.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerard Huffel

    Deze is snachts gekanteld dus dat maakt niet echt uit toch

  • Marc Fabry

    Ja want hier gaan de werken aan de weg echt niet snel. In Nederland schrapen ze twintig km asfalt weg ,leggen er nieuw en verven de strepen en dit op een enkel weekend. In beide richtingen wel te verstaan inclusief een tunnel van 2 km lang.

Lees meer