3 Een grimmige betoging van gele hesjes in Brussel eindigde vorige vrijdag met tientallen aanhoudingen. Twee politievoertuigen gingen in vlammen op, zie onder.
REUTERS Een grimmige betoging van gele hesjes in Brussel eindigde vorige vrijdag met tientallen aanhoudingen. Twee politievoertuigen gingen in vlammen op, zie onder.

Gele hesjes betogen zaterdag aan Europees parlement: automobilisten moeten Brussel absoluut vermijden

De Brusselse politie verwacht zich aanstaande zaterdag aan heel wat verkeershinder, nu er een nieuwe, Europese betoging van de gele hesjes is aangekondigd.  De politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene roept automobilisten op de hoofdstad zaterdag zoveel mogelijk te mijden.

Bestuurders worden opgeroepen om hun wagen thuis te laten en gebruik te maken van het openbaar vervoer. Wie wel met de wagen naar Brussel komt, wordt gevraagd om de instructies van de politie te volgen als er zich verkeersproblemen voordoen, en de boodschappen op de borden boven de tunnels in de gaten te houden.

De verkeershinder zou zich kunnen voordoen in de Europese wijk maar ook op de kleine Brusselse ring en in het stadscentrum.

Meer politie op straat

“Het politiedispositief op het terrein zal versterkt worden, zowel qua personeel als qua middelen”, zegt Ilse Van de keere, woordvoerster van de Brusselse lokale politie. “We hebben vastgesteld dat de ‘gele hesjes’ zeer mobiel zijn. Zowel de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene als de andere Brusselse politiezones, de federale politie en de andere partners zoals de brandweer, de MIVB en de preventiedienst van de stad Brussel werken samen om de situatie op de best mogelijke manier op te volgen.”

“Er wordt ook heel wat personeel ingezet op Open Source Intelligence (OSINT)”, gaat de woordvoerster verder. “Alle gegevens op internet en de sociale media over de ‘gele hesjes’ zullen geanalyseerd worden en verspreid worden onder de verschillende diensten. Dat is belangrijk omdat we gemerkt hebben dat de ‘gele hesjes’ weigeren in contact te treden met de politie of de stad om de betoging in goede banen te leiden. Zaterdag voorzien we een Real Intelligence Center, waar het personeel dat op OSINT werkt, de informatie op internet en sociale media in realtime opvolgt en die nodige gegevens doorgeeft aan de leidinggevenden en het personeel op het terrein.” 

Rellen

Vorige week vrijdag liep een spontane demonstratie van de protestbeweging tegen de stijgende kosten voor levensonderhoud uit de hand. Er werden twee politievoertuigen in brand gestoken en relschoppers lieten een spoor van vernieling achter. De politie gebruikte traangas en zette een waterkanon in. Van de vijfhonderd actievoerders werden er tientallen opgepakt. Camerabeelden hebben de afgelopen dagen geleid tot de identificatie van negen relschoppers.  Twee van hen zijn opgepakt en ter beschikking gesteld van het parket. Het gaat om een veertiger en een twintiger die allebei de politie bekogelden met stenen.

3 Een betoger poseert aan twee uitgebrande politievoertuigen.
Photo News Een betoger poseert aan twee uitgebrande politievoertuigen.
3
Photo News

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • patrice montbelui

    Hopelijk kunnen ze de ivoren toren bewoners een beetje veel schrik bezorgen , maar in het weekend wordt daar toch niet gewerkt moeten ze uitrusten van het feestvieren in de week.

  • Jan Smet

    Ik leef in een vrij land, betaal belastingen en wil mij kunnen verplaatsen waar ik wil. Hou die onnozele Pipo's weg uit onze hoofdstad want dat kost ons alleen maar geld !

Lees meer