UNKNOWN

Gelekte info Afghanistan: ook onze Defensie loog

Tussen de Amerikaanse militaire geheimen die deze week uitgelekt zijn, zit ook een schat aan informatie over de Belgische troepen in Afghanistan. Zo blijkt dat ontmijners die in 2007 in het toen als veilig bestempelde noorden verbleven, ook naar het gevaarlijke Uruzgan zijn overgevlogen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Defensie bevestigt het nieuws.

Een zoektocht tussen de tienduizenden documenten die op de website WikiLeaks staan, levert meer dan honderd incidentrapporten met Belgische betrokkenheid op. Het merendeel daarvan slaat op het onschadelijk maken van bommen en mijnen. Maar soms leveren die zelfs verrassingen op. Zo blijkt uit nota 'AFG20071128n1087' dat de Belgische ontmijners die in Kunduz verbleven tot ver buiten hun regio actief zijn geweest.
 
Op 7 november 2007 werd immers een ploeg onder Belgisch bevel overgevlogen naar Tarin Kowt. Tarin Kowt ligt 370 kilometer ten zuiden van Kunduz, in Uruzgan. Dat is een provincie in de zuidelijke sector die indertijd als één van de gevaarlijkste Afghaanse regio's gold. Terwijl de bezorgdheid over de veiligheid van onze jongens toen nog steevast gesust werd met de bewering dat zij zich beperkten tot het rustige noorden.

VIP-bezoek
Het klopt dat Belgen actief waren in Uruzgan, zei Ingrid Baeck, woordvoerster van Defensie, aan de nieuwsredactie van de VRT. Een viertal ontmijners werden volgens haar overgevlogen "om een controle te doen van eventuele aanwezige explosieven naar aanleiding van een VIP-bezoek".
 
Ook over het toegegeven gevecht op 15 juni is de waarheid volgens Het Laatste Nieuws "duchtig verdraaid". Waar destijds werd gesproken over een strijd van een uurtje, verhaalt de uitgelekte nota 'AFG20090615n1854' over zes opeenvolgende aanvallen die zelfs met luchtsteun van twee F-15-gevechtsvliegtuigen niet afgeslagen raakten. Waar de versie van toen onderstreepte dat er geen Belgen gedood of gewond werden, stelt het rapport dat één landgenoot lichte kwetsuren opliep.

"Onverstanding"
Alle informatie is toen niet onmiddellijk bekendgemaakt, erkent Baeck. Dat komt omdat kort na zo'n incident niet alle gegevens bekend zijn en een deel van de gegevens vertrouwelijk is "in het kader van de operationele veiligheid".

Volgens de woordvoerster voert Defensie sindsdien "een ander communicatiebeleid". Wel vindt ze het lekken van de informatie op het internet "onverstandig" want het is "spelen met de veiligheid van onze mensen ter plaatse".

Controletaak
Kamerleden Dirk Van der Maelen (sp.a) en Wouter De Vriendt (Groen!) dringen aan op een spoedige bijeenkomst van de bevoegde Kamercommissies om klaarheid te scheppen over de Belgische operaties in Afghanistan. Voor De Vriendt bewijst de hele zaak opnieuw het "democratisch deficit" bij Defensie. "Parlement en publiek weten niet wat de Belgen in Afghanistan allemaal doen. Dat maakt het erg moeilijk om onze controletaak te kunnen uitvoeren", besluit hij. (belga/sps)

Lees meer