Henk Deleu

Gemeenten willen straatverlichting doven: "Duisternis schrikt dieven af"

Bovenop de aanzienlijke besparing op elektriciteit, heeft het Kortrijkse stadsbestuur een bijkomend argument om 's nachts de straatverlichting te doven. "De criminaliteit daalt erdoor", klinkt het. Bizar. De bewoners van de wijk Pius X, waar ze tussen 23 en 5 uur geen hand voor ogen zien, vrezen het omgekeerde en protesteren.

Pius X is een wijk met een mix van rijhuizen en residentiële woningen. Er wonen 10.000 mensen. Een buurt waar sommige bewoners ook nog na 23 uur en voor 5 uur 's morgens op straat komen, maar tussen die uren zijn de straatlichten sinds september vorig jaar gedoofd. "Wat we hier nu meemaken, doet mijn schoonmoeder aan de oorlogsjaren denken, toen de avondklok was ingesteld", klaagt Raymond Van Den Eynde (57) namens veel medebewoners. "We zien geen steek meer, en al zeker niet als het bewolkt is. Ik heb speciaal een licht aan mijn voordeur moeten hangen, zodat ik weer vlot mijn sleutel in het slot kan krijgen. Voor fietsers is het levensgevaarlijk, want ze zien de boordstenen niet meer."

Ongemakjes

Naast deze ongemakjes vrezen de buurtbewoners dat hun wijk 's nachts ook meer criminelen zal aantrekken. Drugsdealers, inbrekers, autodieven, aanranders en verkrachters... En die zien ze in Pius X uiteraard liever niet komen. Maar de stad countert met een opmerkelijk argument: "Deze energiezuinige ingreep dringt de criminaliteit net terug. In het najaar van 2016, toen we de lichten begonnen te doven, werden er 12% mínder inbraken genoteerd dan in dezelfde periode het jaar voordien."

Houdt de argumentatie van de gemeente steek? Lees er alles over in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!

Lees meer