Gent is vanaf vandaag weer een eiland

Gent is weer een eiland. Vanaf vandaag kan je met bootjes of kajaks helemaal rond Gent varen. Vanmorgen is de sluis tussen de Nederschelde en de Leie geopend. Kajaks moet er van een lichte helling glijden. De toeristische bootjes kunnen gewoon door de nieuwe sluis. Het hele project heeft 3,5 miljoen euro gekost.

Daarmee is het herstellen van de historische waterverbinding tussen de Leie en de Nederschelde eindelijk, elf jaar later dan gepland, voltooid. In de jaren 60 werden de Nederschelde aan de Reep en de Leie aan de Ajuinlei dichtgegooid om meer parkeerruimte te creëren. Het idee om de verbinding opnieuw open te leggen, dateert al uit de jaren negentig. De eerste planning stelde 2007 voorop als einddatum. 

Eind september dit jaar werd uiteindelijk het laatste zand weggeschept en stroomde het water opnieuw aan de Reep.
 Nu is de omgeving ook heraangelegd en de Scaldissluis in gebruik genomen. Ook de kajakglijbaan, met een niveauverschil van 1,20 meter, werd ingevaren door schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). 

Het eerste duizendtal mensen die de heropening van de Nederschelde ter hoogte van de Reep willen uitproberen, krijgen vandaag overigens een gratis boottocht.

VTM Nieuws

40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • WALTER WIELANDT

    nu kunnen ze rondvaren met vervuilende motorboten !

  • Fred Jansen

    Via een App op de I Phone is de sluis met een druk op de knop te bedienen! Welke functie heeft dan het enorme `sasmeesterkot`nog?

Lees meer