UNKNOWN

Gent krijgt broodjeszaak voor daklozen

Het Gentse opvangtehuis Huize Triest - Gemeenschapshuis Tabor heeft plannen om vanaf september dit jaar broodjes te verkopen aan daklozen. Dat zegt Werner Van De Weghe van Huize Triest vandaag in het christelijk opinieweekblad Tertio. Het initiatief komt er omdat daklozen vaak niets kunnen aanvangen met de reguliere voedselpakketten.

Het opvangtehuis heeft reeds een sociaal eethuis maar dat wordt nu uitgebreid. "Wegens de enorme nood wordt een deel van ons opvangtehuis in de Gezondheidstraat in Gent omgebouwd tot een broodjeszaak voor daklozen", aldus Van de Weghe. "In de meeste voedselpunten kunnen daklozen niet terecht omdat ze geen vaste verblijfplaats hebben. Ook met de traditionele voedselpakketten zijn ze weinig: op straat kan men geen spaghetti of rijst koken. De daklozen hebben grote nood aan bereide maaltijden, maar dat aanbod bestaat niet."
 
De broodjeszaak zal elke middag open zijn van 12 tot 16 uur. De broodjes zelf hebben een kostprijs van 1 euro. Daarvoor krijgt men vier belegde boterhammen in driehoekvorm, verpakt in een plastiek doosje. Er is keuze tussen vijf soorten beleg. "Met dit initiatief proberen we een noodsignaal te geven want het aantal mensen dat op ons beroep doet is op vijf jaar tijd vertienvoudigd. Wij geloven dat armoede structureel en niet sporadisch aangepakt moet worden", aldus nog Van de Weghe.
 
Huize Triest is een privaat initiatief van de Broeders van Liefde. Naast een sociaal eethuis en douchemogelijkheden worden er ook zestien bedden ter beschikking gesteld. (belga/adv)

Lees meer