5
belga/Baert

Geraakt cold case na 37 jaar in stroomversnelling? Speurders graven in Brussel naar lichaam in 1982 verdwenen geldkoerier

In Brussel worden deze week graafwerken uitgevoerd in de buurt van de Buda-brug. Speurders gaan er op zoek naar het lichaam van Francis Zwarts, een jonge veiligheidsagent die in 1982 spoorloos verdween na een roofoverval op de luchthaven van Zaventem. Dat is bevestigd aan VTM Nieuws. Ex-rijkswachter Madani Bouhouche, wiens naam vaak opduikt in verband met het dossier van de Bende van Nijvel, werd in 1995 voor de moord veroordeeld, maar Zwarts lichaam werd nooit teruggevonden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zwarts, veiligheidsagent bij Sabena en op dat moment een jonge vader, moet op 25 oktober 1982 een belangrijke vracht ophalen op de luchthaven van Zaventem. Vanuit verschillende vliegtuigen, komende van Moskou en Zürich, moet hij diplomatieke papieren, tientallen kilo’s goud, diamanten en luxehorloges overbrengen naar de kluizen van BruCargo, ook op de luchthaven. Zijn lading heeft in totaal een waarde van ongeveer 80 miljoen Belgische frank, omgerekend 2 miljoen euro.

Maar onderweg, onder een van de tunnels van de start- en landingsbanen, wordt Zwarts tegengehouden door vermoedelijk drie overvallers verkleed als rijkswachters. Wat er exact gebeurt, blijft tot op de dag van vandaag een raadsel, maar Zwarts’ bestelwagen wordt de volgende dag leeg teruggevonden in Diegem, van de geldkoerier zelf en de daders ontbreekt elk spoor. Uit het onderzoek concluderen de speurders uiteindelijk dat Zwarts door de overvallers gedood is en dat zijn lichaam ergens gedumpt of begraven is.

5
Marc Baert

20 jaar cel

Pas jaren na de zaak komen er een verdachten in beeld, waaronder Madani Bouhouche, zelf ex-rijkswachter en een van de meest beruchte criminelen van de jaren 80 in ons land. De speurders komen Bouhouche en zijn kompanen op het spoor via enkele uiterst zeldzame Cartier-horloges uit de lading die Zwarts vervoerde. Zo droeg Bouhouches echtgenote een gestolen horloge op een etentje, en konden de speurders zo een link leggen.

Het assisenhof van Brabant veroordeelt Bouhouche in 1995 in een zaak van in totaal drie moorden uiteindelijk tot twintig jaar cel. Zijn kompaan Robert Beijer, ook ex-rijkswachter, wordt vrijgesproken van de moord op Zwarts, maar veroordeeld voor heling van de horloges en voor slagen en verwondingen aan een ander slachtoffer in een andere zaak. Hij krijgt veertien jaar cel.

Nog veel later, in 2007 en 2010, beweert Beijer verschillende keren dat hij inderdaad samen met Bouhouche achter de overval zit en dat hij weet waar het lichaam van Zwarts begraven is. Volgens Beijer is Bouhouche, die in 2005 is gestorven, wel de moordenaar. Beijer wil een deal sluiten met het Belgisch gerecht en in ruil voor een nieuwe identiteit de plaats laten zien waar Zwarts begraven ligt, maar de Belgische overheid weigert te onderhandelen met een crimineel als Beijer.

5 Gangster Madani Bouhouche (links vooraan) werd gelinkt aan verschillende moorden van de de jaren tachtig. De man is intussen overleden. Ook Robert Beijer (midden) zou betrokken geweest zijn bij de moord op Zwarts.
belga Gangster Madani Bouhouche (links vooraan) werd gelinkt aan verschillende moorden van de de jaren tachtig. De man is intussen overleden. Ook Robert Beijer (midden) zou betrokken geweest zijn bij de moord op Zwarts.

Nieuwe informatie

Nu zou er nieuwe informatie over het dossier zijn binnengekomen bij de speurders. Volgens de RTBF zou het Beijer zelf zijn die aangestuurd heeft op opgravingen, maar er zouden ook nieuwe inlichtingen “uit verschillende bronnen” zijn binnengekomen. Het parket bevestigt dat het dossier van de verdwijning opnieuw is geopend. De speurders zijn vandaag met graafwerken gestart in de buurt van de Buda-brug in Neder-over-Heembeek.

“Het onderzoek is heropend, ook al zijn de feiten verjaard”, zegt parketwoordvoerder Denis Goeman. “Na afloop van de opgravingen die deze week zullen plaatsvinden, wordt verder gecommuniceerd.”

De namen Bouhouche en Beijer worden vaak in verband gebracht met de Bende van Nijvel, maar er is nooit enig sluitend bewijs gevonden dat beide criminelen effectief iets met de bende te maken hadden.

5 De jonge geldkoerier Francis Zwarts verdween in 1982 na een overval. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden.
BELGA De jonge geldkoerier Francis Zwarts verdween in 1982 na een overval. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden.
5 Robert Beijer - hier met pruik - beweerde bij de voorstelling van zijn boek ‘De laatste leugen' in 2010 dat hij wist waar het lichaam van Zwarts begraven ligt.
REUTERS Robert Beijer - hier met pruik - beweerde bij de voorstelling van zijn boek ‘De laatste leugen' in 2010 dat hij wist waar het lichaam van Zwarts begraven ligt.

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • dieter cuypers

    stroomversnelling??? 10 jaar geleden las ik het boek van bejer,er staat meer waarheid in dat boek betreffende de bende van nijvel dan tot op heden is toegegeven door het parket zelve...ook de moord op de geldkoerier werd daarin beschreven... waarom wordt dan nu pas gereageerd?typisch belgisch weer...

  • Victor Munster

    Het is maar droevig gesteld met de regeling voor spijtoptanten in België. Je kunt hier namelijk geen overeenkomst sluiten met het het openbaar ministerie waarbij je in ruil voor je medewerking GEGARANDEERD vrijgesteld wordt van vervolging of een minimale straf krijgt. Integendeel; medewerking aan het onderzoek leidt hier meestal tot een zwaardere straf. Want dan hebben ze je bekentenis en dat is dus een bewijs dat ze tegen je gaan gebruiken.

Lees meer