Steve Bakelmans.
DR Steve Bakelmans.

Gerecht gaat DNA van moordenaar Julie aftoetsen met andere dossiers, drie psychiaters aangesteld

Verdachte blijft aangehouden voor moord op Julie

De raadkamer in Antwerpen heeft de aanhouding bevestigd van Steve Bakelmans, de 39-jarige man uit Antwerpen die verdacht wordt van de moord op studente Julie Van Espen (23). Bakelmans was zelf niet aanwezig op de zitting. De onderzoeksrechter heeft drie deskundigen aangesteld die de geestestoestand van Bakelmans zullen onderzoeken. Ook zal het parket van Antwerpen een uitgebreid DNA-profiel van hem opmaken om dat te kunnen vergelijken met eventuele andere openstaande dossiers.

Bakelmans werkt correct mee aan het onderzoek, zegt zijn advocaat Paul Van Rompaey. “Voor de rest zou ik willen dat dit dossier op een serene manier behandeld wordt, in het belang van alle betrokkenen, dus zowel de familie en vrienden van mijn cliënt als deze van het slachtoffer. Ik zou willen vragen om rust en sereniteit.”

De advocaat wil verder geen commentaar meer geven. “Als er nieuws is, dan zal ik dat zelf naar buiten brengen, maar nu stopt de communicatie.”

Julie Van Espen verdween vorige zaterdag toen ze met de fiets naar Antwerpen reed om er af te spreken met vriendinnen. Na verschillende zoekacties werd maandag haar lichaam gevonden in het Albertkanaal in Merksem. Diezelfde dag werd ook Steve Bakelmans als verdachte opgepakt. Bakelmans, een veroordeeld verkrachter die op vrije voeten was in afwachting van een proces in beroep na een nieuwe veroordeling, heeft de feiten inmiddels ook bekend.

Psychiatrisch onderzoek

Intussen heeft de onderzoeksrechter een college van drie deskundigen aangesteld die de geestestoestand van Bakelmans zal onderzoeken. Dat onderzoek zal een tijd in beslag nemen, meldt het parket. 

Ook werd een nieuw DNA-staal van hem afgenomen. “We beschikten al over zijn DNA, maar door de evoluties op wetenschappelijk gebied is het mogelijk om steeds uitgebreidere DNA-profielen op te maken. Dat nieuwe DNA-profiel zal in de databank worden opgenomen en dan zullen we zien of dat nog een match oplevert met andere dossiers”, zegt woordvoerder Kristof Aerts.

38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Dan Midden

    Waarom neemt men niet steeds DNA igv criminele feiten zodat die altijd met andere zaken kan vergeleken worden? Kan er mij 1 persoon uitleggen waarom dit nog steeds niet op europese schaal gebeurt? Eens je criminele feiten pleegt, dient men steevast vingerafdrukken en DNA in de database te stoppen en zien of er match is. Idem met asielzoekers: hierdoor weet je direct of ze al eerder een aanvraag deden. Simpel toch?

  • Gil Groenewijn

    NU worden ze wakker...Nu is er mankracht genoeg ? Nu is er tijd genoeg ? Nuis er geld genoeg ? Nu zijn er kamers genoeg ?

Lees meer