Gerecht onderzoekt camerabeelden na dood tiener onder Brusselse metro

Het Brusselse parket gaat de beelden onderzoeken van de bewakingscamera's in het metrostation Ossegem, waar vrijdag de 15-jarige Soulaïmane Jamili om het leven kwam onder een metrostel. De jongeman gooide zichzelf voor het stel nadat hij zowel door een Security-team van de MIVB als door de spoorwegpolitie was gecontroleerd.

Volgens zijn familie is de politie verantwoordelijk voor zijn dood omdat de jongeman te zwaar zou zijn aangepakt tijdens de controle. Het parket heeft voorlopig nog geen klacht vanwege familie ontvangen, zo meldt het parket.

Souaïmane Jamili was vrijdagnamiddag met twee vrienden, een jongen en een meisje, in het metrostation. Toen een van hun boekentassen op de sporen viel en het drietal die zelf ging halen, werden ze door een Security-team van de MIVB geïnterpelleerd. Omdat Soulaïmane geen identiteitsdocumenten bijhad, werd een ploeg van de spoorwegpolitie opgeroepen. Bij de politiecontrole bleek vervolgens dat het meisje een mes bijhad, waarop zij naar een politiepost werd overgebracht.

Soulaïmane en zijn vriend werden ter plaatse ondervraagd en mochten uiteindelijk een na een beschikken, Soulaïmane als laatste. De politie had intussen wel de ouders van beide jongens telefonisch proberen bereiken en een boodschap op het antwoordapparaat achtergelaten. Korte tijd nadien liep Soulaïmane naar de sporen net toen een metro het station binnenreed. Een agent probeerde nog tevergeefs de jongeman in te halen.

Het Brusselse parket meldde zaterdag dat alles wees op een zelfdoding maar de familie kondigde aan dat ze klacht in zou dienen tegen de betrokken agenten, voor onopzettelijke doodslag. Het parket laat nu de bewakingsbeelden in het metrostation onderzoeken om meer duidelijkheid te scheppen.

Lees meer