Getest: Zo simpel vind je illegale goksite online

De goksector haalt uit naar de federale regering. Die keurt waarschijnlijk deze week nog een nieuwe, verstrengde kansspelwet goed. Zo zou je pas online mogen gokken vanaf 21 in plaats van 18 jaar. Maar, een strengere wet gaat niets uithalen, want de regels worden nu amper gecontroleerd zegt de sector.

Gokken in een virtueel casino op het internet, het is de laatste jaren booming business. Goksites moeten daarom sinds 2011 eerst een vergunning aanvragen bij de Kansspelcommissie. Je herkent ze aan een logo wanneer je je registreert en je moet er ook je rijksregisternummer ingeven, om aan te tonen dat je ouder bent dan 18 of niet op een lijst van gokverslaafden staat.

Sites die geen vergunning hebben, komen op een zwarte lijst terecht en worden van het net gehaald. In theorie, want in de praktijk staan veel van die sites nog altijd online. Jongeren kunnen de leeftijdsgrens dus gewoon omzeilen via illegale goksites. De leeftijdslimiet optrekken gaat dan ook geen effect hebben, zegt de kansspelsector. Ze willen daarom dat er eerst betere controles komen, voor de regering de regels zal verstrengen. Maar de Kansspelcommissie, die de sites offline moet halen, zegt dat het niet sneller kan.

Lees meer