AP

Gevaarlijke bijenziekte aangetroffen in omgeving Berlaar

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft op bijen in Berlaar de ernstige ziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld. Er is een schutkring met een straal van drie kilometer afgebakend in Berlaar en het naburige Lier, waarbinnen strenge veiligheidsmaatregelen gelden voor imkers. Dat zegt de stad Lier in een persbericht.

Amerikaans vuilbroed is een zogenaamde broedziekte bij bijen en wordt veroorzaakt door de bacterie Paenibacillus larvae. Ze kan de productiviteit van bijen gevoelig doen dalen en ook de bijenpopulatie zelf laten afnemen. Vooral larven zijn er kwetsbaar voor. Voor de volksgezondheid is er echter geen enkel gevaar.

De bijenpopulatie waar de ziekte werd vastgesteld, zal volledig verdelgd en verbrand worden en hetzelfde geldt voor de korven en raten van de imker. Met de honing en was van de getroffen bijen zal bovendien erg omzichtig worden omgesprongen.

Binnen de schutkring van drie kilometer is het dan weer voorlopig verboden om bijenkolonies of gereedschap te verkopen of te vervoeren. Verenigingen voor bijenteelt mogen aan de imkers binnen deze zone ook tijdelijk geen materiaal meer uitlenen. Er mogen uiteraard evenmin nieuwe bijenkolonies binnen die schutkring worden gebracht.

Amerikaans vuilbroed komt in België zelden voor. In juli werd echter nog een haard aangetroffen bij een imker in Diest, met soortgelijke maatregelen tot gevolg. Of er een mogelijk verband is met dit nieuwe geval, is niet bekend.

Lees meer