Sofie Vantomme: “Ooit zal er écht geïnvesteerd moeten worden in gedetineerden. Dat kan niet eindeloos een taboe blijven.”
VIER Sofie Vantomme: “Ooit zal er écht geïnvesteerd moeten worden in gedetineerden. Dat kan niet eindeloos een taboe blijven.”

Exclusief voor abonnees

Gevangenisdirectrice Sofie Vantomme: “De vraag is, dóén we iets met deze mensen of niet”

In Ooit vrij op VIER regeert directrice Sofie Vantomme met harde hand over de gevangenis van Brugge en zien we Natalie Valcke in die van Dendermonde de dagelijkse ellende managen. “Een zinvolle dagbesteding voor gedetineerden lost al veel op.”

In de tweede aflevering van Ooit vrij stuurt Sofie Vantomme (35) een Oost-Europeaan zonder verpinken voor een week “op strikt” omdat hij een fles door het raam van zijn cel heeft gegooid. De camera volgt het geklik van haar hakken als ze over de betonnen gevangenisvloer naar de isolatiecellen beent en ze achter elk kijkgat stoïcijns blijft voor de smeekbedes.

Op tv oogt ze een beetje tiranniek, maar als we ons aanmelden, stelt ze voor om het gesprek te laten doorgaan op de drugsvrije afdeling. In het hart van de gevangenis, met rondom ons op hun slippers van douche naar cel sloffende gedetineerden. Die haar bijna allemaal begroeten met “Hey!”. Als ze een wat oudere gedetineerde opmerkt, wat zwak te been, maakt ze tijd: “Zou je niet eens gaan wandelen? Je gaat daar deugd van hebben.”

Toch niet zo’n harde tante?

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mieke Vhuyst

    Ongeveer de helft is allochtoon dus: geen Belgische nationaliteit --> land uitzetten. Dubbele nationaliteit --> Belgische afnemen en land uitzetten. Beide op zwarte lijst en nooit meer kans op regularisatie. Dan moeten we enkel nog aan het werk met ons eigen crapuul, dat is al kostelijk genoeg (zowel financieel als maatschappelijk).

  • Rudi Goossens

    Geef eens aandacht aan de echte slachtoffers ! Het is gemakkelijk de bezieler uit te hangen voor criminelen als ze jou persoonlijk niks hebben aangedaan! Denk eens aan de slachtoffers die nooit met hun gedachten vrij komen...

Lees meer