Archiefbeeld van de gevangenis van Aarlen.
EPA Archiefbeeld van de gevangenis van Aarlen.

Belgische cipiers gaan weer aan het werk: staking voorlopig opgeschort

De staking van de cipiers wordt vandaag vanaf 22 uur op nationaal vlak opgeschort voor onbepaalde duur. Dat bevestigt Gino Hoppe van de socialistische overheidsvakbond ACOD. Maar er is nog helemaal geen akkoord over de plannen, dixit de vakbondsman. Eerder werd al bekend dat ook het personeel van de Franstalige gevangenissen het werk voorlopig zullen hervatten.

De cipiers gaan over heel België weer aan het werk. Dat besliste het vakbondsfront vandaag na de raadpleging van de achterban. In de Franstalige instellingen ging het personeel eerder vandaag al akkoord met een tijdelijke opschorting van de acties, meldden de bonden CSC Services publics en CGSP-Amio. Het hervatten van het werk in Wallonië zal vanavond om 22 uur rond zijn.

Staking tegen minimale dienstverlening

In de gevangenissen wordt al sinds 19 juni gestaakt tegen de plannen van minister van Justitie Koen Geens voor een minimale dienstverlening bij stakingen. Die komt er omdat ons land al meermaals door de Raad van Europa op de vingers getikt is omdat we geen gegarandeerde dienstverlening kennen. Maar voor de bonden is de maatregel een inbreuk op het stakingsrecht.

De staking wordt dus opgeschort, maar dat betekent niet dat er een akkoord bereikt is, zegt Hoppe. "We gaan nu enorm veel opmerkingen doorsturen naar de minister."

Gisteren was er een laatste overleg tussen de bonden en de minister. De vakbonden hebben nu nog tot 26 juli de tijd om hun besluiten over te maken aan de minister. In de teksten staat niet langer het woord 'opvorderen'. De bonden stelden het personeel op de personeelsvergaderingen voor om de acties op te schorten. In de week van 20 augustus wordt het overleg tussen bonden en minister hervat. 

De, kleinere, liberale vakbond VSOA is tot slot verbaasd over de communicatie van ACOD en ACV. Bij de liberale bond wil een meerderheid wel voortgaan met de acties, maar als enige bond is dat weinig opportuun, poneert Eddy De Smedt. "VSOA blijft 100 procent tegen de minimale dienstverlening en opvordering." 

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Pieter Paulus

    11 juli is een feestdag voor hun tebeginne van 10/7 22u

  • Eric Urkens

    Ik lees dat de cipiers de regering wantrouwt. Ik wantrouw dit soort altijd stakende cipiers. Privatiseren aub, hoe sneller hoe liever.

Lees meer