Photonews

Cipiersvakbonden niet te spreken over aanpak Geens rond minimale dienstverlening

De vakbonden bij het gevangeniswezen zijn boos op minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Ze zeggen dat de minister de minimale dienstverlening in de gevangenissen snel wil doorvoeren, maar tegelijk geen oren heeft naar oude verzuchtingen van het personeel.

De Kamer stemde in maart een wet die de minimale dienstverlening in de gevangenissen mogelijk maakt. Voor de uitvoeringsbesluiten moet er wel nog met de vakbonden worden overlegd. Minister Geens heeft daarvoor deze week de vakbonden bijeengeroepen. De vakbonden zijn er echter niet over te spreken dat dit gebeurde via het comité A, het gemeenschappelijk comité voor alle overheidsdiensten, en “bij hoogdringendheid”. Daardoor zou er binnen tien dagen een akkoord moeten zijn. De vakbonden zijn wel uitgenodigd voor informeel overleg donderdag.

Chronisch personeelstekort

“Als we dan toch bij hoogdringendheid moeten samenkomen, kunnen we het misschien ook eens hebben over het chronisch personeelstekort”, zegt Filip Dudal van de christelijke vakbond ACV. “Er wordt gewoon niets gedaan om de job aantrekkelijker te maken. De instroom van nieuwe mensen is te laag, en dat heeft dan weer gevolgen voor de mutaties, waardoor het lang duurt voor mensen kunnen werken in de gevangenis die ze willen”. De vakbonden klagen ook over verlofachterstand en een tekort aan uniformkledij.

De socialistische vakbond ACOD sluit zich aan bij de kritiek over de manier waarop minister Geens het overleg voert, en blijft ook fel gekant tegen de minimale dienstverlening zelf. “We zullen er alles aan doen om die minimale dienstverlening te boycotten”, zegt Gino Hoppe van ACOD. “Voor de minimale dienstverlening is een bezetting van 60 procent nodig op een stakingsdag. Dat is gewoon de afschaffing van het stakingsrecht”

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Donald Martens

    Denk dat het tijd word dat de 3 vakbonden eens een opleiding gaan volgen bij Sypol, geloof me ze kunnen er nog veel bijleren! De minimum bezetting komt er daar is geen twijfel over, maar denk ook eens na, hoe het komt. Het is niet aan mij om wie dan ook te veroordelen..... heb alleen maar vast gesteld.

  • Susie Casteleyn

    Laat die oude zakkenvullers van onze regering de cipiers helpen in de gevangenis want Geens zegt het zo gemakkelijk. Die mannen zijn gewoon van op een stoel te zitten, waarmee ik niet bedoel dat cipiers op een stoel zitten. Denk dat die mensen een ondankbare job uitvoeren. Dan zien ze met eigen ogen ( als ze willen zien ) het verloop in de gevangenis. Natuurlijk is dit vrijwilligerswerk!!! Dus geen loon!!!

Lees meer