Bart Derck (ACV) en Gino Dupunt (ACOD) aan de poort van de gevangenis in Oudenaarde.
Ronny De Coster Bart Derck (ACV) en Gino Dupunt (ACOD) aan de poort van de gevangenis in Oudenaarde.

Derde personeel gevangenissen aan het werk in Vlaanderen, ruim helft in Wallonië, Brussel zwaarst getroffen

De stakingsactie in de gevangenissen is het zwaarst voelbaar in Brussel. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Justitie. In de gevangenis van Vorst werkt 19 procent van het personeel, in Sint-Gillis 27 procent en in Berkendael 33 procent. In de gevangenissen in Vlaanderen is ongeveer een derde van het personeel aan de slag, in Wallonië ruim de helft.

De gevangenissen die in Vlaanderen het zwaarst getroffen zijn door de actie zijn die van Ieper (18 procent van personeel aan het werk), Antwerpen (18 procent), Oudenaarde (19 procent), Gent (20 procent) en Brugge (24 procent). In de gevangenis van Tongeren is dan weer het voltallige personeel aan het werk.

Voor Wallonië zijn niet voor alle gevangenissen cijfers voorhanden, maar daar is de situatie een stuk minder zwaar dan in Brussel en Vlaanderen. Het zwaarst getroffen zijn daar de gevangenissen van Itter (38 procent), Marche-en-Famenne (48 procent), Leuze-en-Hainaut (57 procent) en Lantin (59 procent).

De 24 urenstaking begon donderdag om 22.00 uur. De vakbonden willen vanaf nu elke week gedurende een etmaal het werk neerleggen, uit protest tegen de manier waarop minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een minimale dienstverlening bij stakingen wil invoeren in de gevangenissen.

Lees meer