BELGA

Gevangene die euthanasie had gevraagd, wil naar Nederland

Een Belgische geïnterneerde, die in ons land euthanasie had aangevraagd en daarvoor positief advies had gekregen, wil nu graag overgeplaatst en behandeld worden in Nederland. Dat meldt het Nederlandse nieuwsprogramma EenVandaag.

Vorig jaar raakte bekend dat Frank V.D.B., die al twintig jaar gevangen zit voor een moord en een verkrachting, een aanvraag had ingediend voor euthanasie omwille van ondraaglijk psychisch lijden. Hij heeft daarvoor ook gunstige adviezen gekregen van drie externe artsen.

Nu vraagt de man overgeplaatst te worden naar Nederland om daar behandeld te worden. Als die overplaatsing zou goedgekeurd worden, wil hij zijn euthanasie-wens laten vallen.

Geen behandeling
In België komen ontoerekeningsvatbare gevangenen vaak onbehandeld in de gevangenis terecht. Momenteel zitten er 1.000 geïnterneerden in België vast zonder behandeling. België werd hiervoor het afgelopen jaar drie keer op de vingers getikt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

N-VA-senator Louis Ide: "Deze geïnterneerden zitten in de vergeetputten van de gevangenissen. Deze hele situatie in de Westerse maatschappij is mensonwaardig." De senator, die zelf ook arts is, roept in EenVandaag de hulp van Nederland in bij het opvangen van de groep geïnterneerden in Vlaanderen die nu zonder behandeling levenslang gevangen zitten.

Valse hoop
Maar volgens Henri Heimans, voorzitter van de 'Commissie ter bescherming van de Samenleving', is het juridisch onmogelijk om Belgische geïnterneerden over te brengen naar Nederlandse TBS-klinieken. Heimans: "Ik vrees dat ze de man valse hoop hebben gegeven dat zijn geval in Nederland opgelost kan worden." De Nederlandse staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven laat in een reactie ook weten dat het voor een Belg zonder binding met Nederland juridisch niet mogelijk is om naar een Nederlandse TBS-kliniek overgeplaatst te worden.

Lees meer