In de gevangenissen van Jamioulx en Doornik (archiefbeeld) gingen de eerste matrassen al in de fik.
photo_news In de gevangenissen van Jamioulx en Doornik (archiefbeeld) gingen de eerste matrassen al in de fik.

Staking gevangenissen: "We gaan alles stukslaan"

"We gaan alles moeten stukslaan en in brand steken wat we kunnen. Er zit gewoon niks anders meer op." Vanuit de Brusselse en Waalse gevangenissen klinken de wanhoopskreten na dag tien van de cipiersstaking zonder meer luguber. In de gevangenissen van Jamioulx en Doornik gingen de eerste matrassen al in de fik. In Lantin probeerden zeven gedetineerden al zelfmoord te plegen.

Aan de telefoon vanuit de gevangenis van Namen verhaalt een oudere gedetineerde hoe de toestand daar verslechtert, zeker nadat een zegsman van de Waalse vakbond CGSP aankondigde dat de staking alvast nog doorgaat tot maandag. Ook bellen kan sinds de staking in principe niet meer, maar in veel gevangenissen wordt dat verholpen met een handeltje in gsm-componenten: "Wij krijgen per dag één kommetje ravioli. Bezoek is niet mogelijk, wandelen evenmin. Medicatie wordt amper nog verdeeld. Wij hebben niks meer te verliezen. We gaan alles moeten kapotslaan en in brand steken wat we kunnen. Het is de enige manier om nog gehoord te worden."

Al meer dan een week zijn de penitentiaire agenten aan het staken in de gevangenissen in Brussel en Wallonië. Om de bewaking in de gevangenis op peil te houden werd beroep gedaan op agenten van de lokale politie. Maar sinds kort weigeren enkele politieagenten om voor de bewaking in de gevangenissen in te staan. Daarom doen verschillende penitentiaire inrichtingen nu een beroep op de federale politie. Agenten van de weg- en gerechtelijke politie worden ingeschakeld.

Lees er vandaag alles over in onze pluszone exclusief voor abonnees. Proef nu vijf weken voor maar één euro.

Lees meer