Photo News

Topadvocaat in cel voor hulp bij ontsnapping cliënt

De Brusselse topadvocaat Olivier Martins (46) zit waar veel van zijn cliënten zitten: in de gevangenis. De flamboyante strafpleiter wordt verdacht van medeplichtigheid aan de brutale ontsnappingspoging van een drugsbaron.

De advocaat werd gisteravond laat verhoord en aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie. Zijn precieze rol in de gewelddadige ontsnappingspoging van zijn cliënt Mohamed Benabdelhak, op 13 april 2014, is nog onduidelijk. Die avond boden zich rond 20.15 uur vier daders aan aan de gevangenispoort in Sint-Gillis. Ze deden zich voor als politieagenten. Ze reden met een Volkswagen Golf met een blauw zwaailicht erop en droegen rode politie-armbanden. Toen het personeel hen niet binnenliet, reed de auto weg en beukte even later een bestelwagen de poort in. Waarna de overvallers het veiligheidssas binnendrongen en met machinegeweren het vuur openden. Toen de cipiers het sas aan de binnenkant niet wilden openen, gijzelden ze even een verpleegster. En toen ook dat niets opleverde, reden ze weer weg. Ze schoten op de achtervolgende politiewagen. De agenten moesten hen laten gaan toen ze ook andere weggebruikers in gevaar brachten. De twee vluchtauto's werden later uitgebrand teruggevonden.

Wapengekletter
Onderzoek wees vlug in de richting van gevangene Benabdelhak, die drie maanden eerder was opgepakt in Brussel. Hij was op de vlucht na een zware veroordeling in Frankrijk voor drugsfeiten en een gewelddadige ontsnapping. Zijn uitlevering aan Frankrijk was nakende en dat zag de internationale drugstrafikant niet zitten. Daarom wilde hij ontsnappen. In zijn bekende stijl, met veel wapengekletter.

Samenzwering
Opmerkelijk is dat hij de avond van zijn ontsnappingspoging bezoek had gekregen van een 31-jarige advocate uit Parijs die geregeld samenwerkt met Martins. Dat bezoek vond plaats in een lokaal aan de voorkant van de gevangenis, van waaruit de gedetineerde makkelijker kon ontsnappen dan vanuit zijn cel. De advocate werd een tijdje later op vraag van het Belgische gerecht ook gearresteerd, samen met nog een vrouw en twee mannen. Ze werden in verdenking gesteld van criminele samenzwering met het oog op de ontsnapping van Benabdelhak. De advocate werd nadien weer vrijgelaten, maar kreeg voorwaarden opgelegd die intussen zijn opgeheven.

Verklikt
Hoe het komt dat Martins nu pas, bijna 3 jaar na de feiten, is opgepakt, wilde het Brusselse parket gisteren niet zeggen. Heeft er hem iemand verklikt of is hij zelf onvoorzichtig geweest in zijn communicatie? Het blijven voorlopig gissen. Speurders doorzochten gistermorgen zijn kantoor en huis. Hij werd daarna van zijn vrijheid beroofd, verhoord en aangehouden. "Sinds de ontsnappingspoging is er een grondig onderzoek gevoerd. Op basis van verschillende elementen heeft de onderzoeksrechter beslist om de advocaat op te pakken", bleef parketwoordvoerster Ine Van Wymersch vaag. Volgens gerechtsbronnen werd Martins ook nog aan de tand gevoeld over een geldoverdracht in een moorddossier.

Bokser
Olivier Martins werd geboren op Corsica, maar groeide op in het Zuid-Franse Perpignan, waar hij ook zijn diploma Rechten behaalde. Naast jurist was hij een zeer getalenteerd rugbyspeler en bokser. Hij is sinds 1995 verbonden aan de Brusselse balie en specialiseerde zich in strafrecht. De meeste van zijn cliënten worden vervolgd voor zwaar banditisme, drugs, moord en terrorisme. Hij verdedigde onder anderen Abdallah Ait-Oud (de moordenaar van de Luikse meisjes Stacy en Nathalie), Galip Kurum (één van de drie moordenaars van politievrouw Kitty Van Nieuwenhuysen) en een paar leden van de zeer gevreesde familie Hamadovic, die verdacht wordt van de aanslag op de Limburgse drugsbaron Silvio Aquino. Nog in het klantenbestand van Martins: Ali Oulkadi, de chauffeur van terrorist Salah Abdeslam.

Lees meer