Gouverneur bevestigt belangenvermenging Oostendse schepen

De Oostendse schepen Bart Bronders (sp.a) heeft zich bij de toekenning van een stedenbouwkundige vergunning van een nieuw winkelcomplex bezondigd aan belangenvermenging. Dat bevestigt de provinciegouverneur van West-Vlaanderen Paul Breyne. Groen!-gemeenteraadslid Wouter De Vriendt, die het dossier in maart naar buiten bracht, dringt aan op het ontslag van Bronders.

Vergunningsdossier
De feiten hebben te maken met een vergunningsdossier rond een nieuw winkelcomplex langs de Torhoutsesteenweg. Schepen van ruimtelijke ordening Bart Bronders kende de vergunning toe, maar is ook advocaat van de bouwpromotor nv Vermo Immo. Volgens Wouter De Vriendt (Groen!) bezondigde Bronders zich daarmee aan belangenvermenging.

Laster
De Vriendt vond dat Bronders moest opstappen. Schepen Bronders ontkende alle beschuldigingen en hield vol dat hij niets verkeerd had gedaan. Hij beschuldigde De Vriendt van laster en dreigde met gerechtelijke stappen. Bronders kreeg meteen de ruggesteun van partijcollega's Yves Miroir (schepen), Jean Vandecasteele (burgemeester) en Johan Vande Lanotte.

Gemeentedecreet overtreden
Maar De Vriendt legde de kwestie ook voor aan provinciegouverneur Breyne. Die geeft De Vriendt nu gelijk en zegt dat schepen Bronders de regels van het gemeentedecreet heeft overtreden en dat er sprake is van belangenvermenging.

Ontslag
Gesterkt door dit antwoord, dringt De Vriendt opnieuw aan op het ontslag van Bronders. "De enige passende reactie van het stadsbestuur is dat Bart Bronders als schepen ontslag neemt en dit dossier tot op het bot wordt onderzocht, aldus De Vriendt. "Dat dergelijke belangenvermenging mogelijk is binnen dit stadsbestuur en dat er zonder schaamte wordt gesteld dat hij niets fout heeft gedaan, is een regelrechte schande", aldus nog De Vriendt. (belga/ka)

Lees meer