(Archieffoto)
Maxime Petit (Archieffoto)

Gratis mondmaskers van overheid gaan vlot over de toonbank bij apothekers: “Gemiddeld 200 per minuut”

De gratis mondmaskers van de federale regering gaan zeer vlot over de toonbank bij de apothekers. "Verspreid over het hele land worden er gemiddeld ongeveer 200 per minuut afgeleverd", zegt de Algemene Pharmaceutische Bond (APB).

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vanaf maandag kan elke burger een gratis mondmasker ophalen bij de apotheek. Om dat op een ordentelijke manier te laten verlopen, is een spreiding over tien dagen volgens leeftijd uitgewerkt. Zo kunnen enkel de mensen die geboren zijn in 1945 of eerder vandaag al een masker ophalen. Elke dag komt daar een jongere leeftijdsgroep bij.

Lieven Zwaenepoel, de voorzitter van APB, zegt dat er gemiddeld 200 mondmaskers per minuut worden afgeleverd, verspreid over de ongeveer 4.800 apothekers in België. Op piekmomenten loopt dat zelfs op richting de 400 per minuut. "Als je er rekening mee houdt dat er vaak drie tot vijf mondmaskers per keer worden afgeleverd, dan is dat geen onoverkomelijke bestorming", legt Zwaenepoel uit.

De apothekers hadden er rekening mee gehouden dat vandaag de drukste dag zou zijn. "Het gaat om de oudste leeftijdsgroep. Die komen niet altijd zelf achter hun mondmasker, vaak is het een ander familielid dat erom gaat. En die mensen krijgen dan ook meteen de mondmaskers voor hun gezin mee." 
De APB zegt nog geen meldingen van grote problemen op het terrein te hebben ontvangen. "Het gaat goed. We hebben voorlopig niet de indruk dat het uit de hand loopt", zo klinkt het.

Vanaf morgen mogen ook de mensen die in 1953 of vroeger geboren zijn hun gratis mondmasker komen afhalen bij de apotheker. Vanaf woensdag komen de mensen die geboren zijn in 1960 (of eerder) aan de beurt.

Lees ook:

Benadeelde firma dient klacht in na mondmaskerdeal: geklungel of gesjoemel? (+)

Omstreden firma zet federale regering voor schut: 15 miljoen mondmaskers beloofd, maar 2,7 miljoen geleverd (+)

Opnieuw ophef over stoffen mondmaskers die nu eindelijk zijn aangekomen: “Slechts wassen op 30 graden? Levensgevaarlijk” (+)

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jan piedfort

    het beste vanal hebben de ministers er nog niet bij vertelt In de apotheek zegde men mij dat ik het mondmasker na wassen op 30 graden nog 3 dagen moet laten liggen om zeker te zijn dat de bacterien dood zijn. 1. Waarom krijgen wij er dan maar 1 2 wanneer gaan de bevoegde ministers aftreden 3. waarom moeten zij die dit volledig in het honderd laten lopen niet uit eigen zak betalen? Met dank aan onze ministeriële klungelaars.

  • Hendrik Boudrez

    Daarnet de "federale" mondmaskers opgehaald bij de apotheek. Deze mondmaskers zijn gefabriceerd in Vietnam en ingevoerd door een luxemburgse firma en zijn voorzien van een 1-talige franse handleiding. Op mijn vraag aan de apotheker of deze mondmaskers veilig zijn, antwoordde die dat hij dit niet kon garanderen. Heren en dames ministers, is dit een grap of om te huilen ? Is er iemand die ons benijdt ? Wie zou er met ons willen ruilen ? Waar blijft onze woede en nijd ?

Lees meer