12 De actievoerders steken Bengaals vuur af aan hun vlammen-banner waardoor het lijkt alsof het gebouw in brand staat.
AFP De actievoerders steken Bengaals vuur af aan hun vlammen-banner waardoor het lijkt alsof het gebouw in brand staat.

Greenpeace-activisten beklimmen gebouw Europese Raad bij start EU-top in Brussel

Activisten van Greenpeace hebben, bij de start van de EU-top over het klimaat, de hoofdzetel van de Europese Raad letterlijk en symbolisch in brand gezet. Met grote spandoeken met vlammen en de boodschap ‘Climate Emergency’ op maakte de milieuorganisatie duidelijk dat het de European Green Deal nog niet ambitieus genoeg vindt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De guerilla-actie van Greenpeace ging om 05.00 uur van start. De actievoerders blokkeerden enige tijd de Jubelparktunnel om via de ladder van een eigen brandweerwagen het gebouw te beklimmen met hun materiaal. Terwijl een dertigtal klimmers de grote banners bevestigde, stond een twintigtal activisten met kleinere spandoeken op straat om de voorbijrijdende fietsers en automobilisten te sensibiliseren met de boodschap ‘Klimaaturgentie, de planeet wacht niet’.

Omstreeks 09.30 uur stond de gevel van de hoofdzetel van de Raad van Europa dan letterlijk in brand. Reusachtige banners met vlammen, rook en de boodschap ‘Climate Emergency’ sierden de gevel, terwijl de actievoerders ook Bengaals vuur opstaken om het vuur realistisch te doen lijken. 

12 actie van Greenpaece
Baert Marc actie van Greenpaece

Geen toestemming

Greenpeace had geen toestemming gekregen voor de actie. De politie is aanwezig en de actievoerders hebben zich moeten identificeren. De actievoerders blokkeerden donderdagochtend ook even de Jubelparktunnel om het gebouw te kunnen beklimmen, maar het verkeer is ondertussen hersteld. Brussel Mobiliteit laat weten dat door de actie een tijdlang alle tunnels tussen de Tervuren- en de Jubelparktunnel richting het centrum afgesloten moesten worden.

12
Photo News

“Planeet staat in brand”

De actie vindt plaats een dag na de publicatie van de European Green Deal, die volgens Greenpeace ambitieus is, maar niet ver genoeg gaat. "Ons huis, de planeet dus, staat in brand, en nog doen onze politici niets om het vuur te blussen", zegt Joeri Thijs van Greenpeace België. 

"De staats- en regeringsleiders die vandaag in Brussel samenkomen, zullen klimaatdoelstellingen voor 2050 bespreken. Maar tegen dan zijn zij al lang vertrokken. We mogen hen niet laten wegkomen met dit soort vage beloftes voor de verre toekomst.”

12 Aan het gebouw van de Europese Raad hebben zich 62 actievoerders verzameld.
Photo News Aan het gebouw van de Europese Raad hebben zich 62 actievoerders verzameld.

Opwarming van 3 graden

Greenpeace roept de EU dan ook op om nog ambitieuzer te zijn, want een recent rapport van Climate Action Tracker zou aantonen dat de nieuwe voorgestelde klimaatdoelstellingen nog altijd leiden tot een opwarming van de aarde van 3 graden. Daarom wil Greenpeace de uitstoot met minstens 65 procent zien verminderen tegen 2030.

“Wat telt, zijn de daden die politici nù stellen om de uitstoot van de EU tegen 2030 in lijn te brengen met wat klimaatwetenschappers ons vertellen. Concreet betekent dit: een einde maken aan de machtspositie van olie, kool- en gasbedrijven en investeren in klimaatvriendelijk transport. Maar ook onze bossen en oceanen beschermen tegen onder andere ontbossing, chemische vervuiling, de opmars van industriële veeteelt en overbevissing”, besluit Joeri Thijs.

12 actie van Greenpaece
Baert Marc actie van Greenpaece
12
AFP
12
Photo News
12 Aan het gebouw van de Europese Raad hebben zich 62 actievoerders verzameld.
BELGA Aan het gebouw van de Europese Raad hebben zich 62 actievoerders verzameld.
12 Een dertigtal activisten heeft het gebouw van de Europese Raad beklommen om er een grote banner op te hangen.
Videostill Een dertigtal activisten heeft het gebouw van de Europese Raad beklommen om er een grote banner op te hangen.
12 actie van Greenpaece
Baert Marc actie van Greenpaece
12 actie van Greenpaece
Baert Marc actie van Greenpaece
12 actie van Greenpaece
Baert Marc actie van Greenpaece

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • pascal devillé

    De klimaatopwarming is op zich geen probleem.De vervuiling van water, lucht en bodem is het probleem.De grondoorzaak zijn de onecologische produktiesystemen, op de eerste plaats het chemische landbouwsysteem.Om dat op te kunnen lossen moet we eerst de intercontinentale import en export van basisvoeding afbouwen. Maar dat wil men nog altijd niet.

  • Ronald Van Beneden

    Ze mogen dus als NGO hun leugens extra in de verf zetten. India en China gaan vóór 2050 iets van 1500 kolencentrales bouwen. Maar de Europeanen gaan de aarde redden door het invoeren van Chinese producten die zoals ze ons in de media wijsmaken met veel groene energie gemaakt worden terwijl hier dapper aan de economische woestijn gewerkt wordt. Ze weten alvast waarvoor te betogen in de toekomst jobs, jobs, jobs. Ze zullen er zijn tegen een hongerloon een menswaardig bestaan onwaardig.

Lees meer