Vlaams minister van Omgeving, Justitie, Toerisme en Energie Zuhal Demir.
BELGA Vlaams minister van Omgeving, Justitie, Toerisme en Energie Zuhal Demir.

Greenpeace stuurt deurwaarder naar minister Demir en wil dwangsom van 1.000 euro per dag: “Greenpeace is ongeduldig”

Het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) mag een deurwaarder verwachten, gestuurd door Greenpeace. Het Vlaamse luchtkwaliteitsplan van de minister strookt immers niet met de eisen die een rechter een jaar geleden aan Vlaanderen oplegde, zegt de ngo.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De deurwaarder zal de Vlaamse overheid aanmanen een dwangsom te betalen van duizend euro per dag dat ze het vonnis uit die luchtvervuilingsrechtzaak niet naleeft. De bal ging twee jaar geleden aan het rollen. Greenpeace daagde Vlaanderen toen voor de rechter omdat het al bijna tien jaar de Europese normen voor stikstofdioxide (NO2) op tal van plaatsen overschrijdt. Die toxische stof, die voor ruim 60% uit verkeer komt, is in verband gebracht met astma, levensduurverkorting en hart-en vaatproblemen.

Vrijblijvend

Vandaag exact een jaar geleden oordeelde de rechter dat Vlaanderen binnen het jaar met een luchtkwaliteitsplan moest komen dat het NO2-probleem zou aanpakken. Het plan diende ook concreet uitgewerkte voorstellen te bevatten, inclusief deadlines en te halen doelstellingen per maatregel. Het nieuwe plan van minister Demir voldoet volgens Greenpeace aan geen van beide eisen. Zo voorziet Demir dat Vlaanderen de Europese NO2-norm pas tegen 2025 niet meer zal overschrijden. “Dat is niet ‘zo snel mogelijk’”, zegt Johan Verstraeten, advocaat voor Greenpeace. Daarnaast zou het nieuwe luchtkwaliteitsplan te vrijblijvend zijn. “Er staan nauwelijks ingrepen in”, klinkt het.

Er is ook geen alternatief voor de geschrapte slimme kilometerheffing en de utralage-emissiezones worden niet verplicht.

“Greenpeace is ongeduldig” 

In een schriftelijke reactie zegt Zuhal Demir dat er gisteren in het Vlaams parlement een constructieve en uitgebreide bespreking van het plan heeft plaatsgevonden. “Het plan is ook door de oppositie constructief onthaald in de commissie. We hebben een duidelijke politieke basis om dit aan te pakken tegen 2030, met 2025 als tussenstap”, aldus Demir. 

Ze merkt nog op dat Greenpeace “geen politieke besognes” heeft en zich geen zorgen hoeft te maken “over economische gevolgen of het draagvlak bij de bevolking”. “Maar dwangsommen eisen van de belastingbetaler zorgt niet voor propere lucht. Het betaalt alleen advocaten”, voegt ze er aan toe.

Dwangsommen eisen van de belastingbetaler zorgt niet voor propere lucht.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)

De N-VA-minister gelooft dat haar plan aan de eisen voldoet. “Greenpeace is ongeduldig, ik ook. Maar samenwerking lijkt me beter dan naar de rechtbank stappen. Ik ben bereid om de experts van Greenpeace te ontvangen en in overleg te gaan over de verdere uitwerking van het plan. Ik ben vragende partij”, besluit Demir. 

223 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • LEO DANEELS

    Rechter afzetten want doet duidelijk aan politiek !

  • Carina Spruyt

    Hoe kan het anders dat België vervuild is. We zijn een door trek land voor camions. Rijd maar eens op autostrades. 1 rijvak voor camions die achter elkaar rijden, zo heel ons land doorkruisen. Hoe gaan ze die uitstoot aan banden leggen of is de kilometer heffing die ze betalen om het milieu proper te maken?

Lees meer