Greta Thunberg brengt haar schoolvakantie in ons land door.
AFP Greta Thunberg brengt haar schoolvakantie in ons land door.

Greta Thunberg (16) komt naar Antwerpse klimaatmars

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) komt morgen naar Antwerpen voor de klimaatmars. Haar aanwezigheid is een opsteker voor de kleinschalige klimaatacties, die de voorbije weken in Antwerpen slechts enkele honderden deelnemers konden lokken.

In Antwerpen vindt morgen voor de vijfde keer een klimaatmars van spijbelende jongeren plaats. Voor het eerst gaat het niet om een louter lokaal intiatief, maar om het hoofdinitiatief van Youth for Climate met bezielster Anuna De Wever én ook opnieuw de 16-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Het is de achtste week op rij dat er in heel België klimaatacties worden georganiseerd.

Schoolvakantie

In vergelijking met andere steden was de opkomst met tussen 200 tot maximaal 600 deelnemers tijdens de voorgaande klimaatmarsen in Antwerpen vrij beperkt. ”Dat komt omdat er nog wat werk aan is op het vlak van communicatie”, zei initiatiefnemer Warre Germis hierover. Op de Facebookpagina Klimaatmars Y4C & S4C met Greta Thunberg zeggen bijna 500 mensen dat ze morgen zullen meestappen, 1.500 anderen tonen interesse.

Thunberg brengt haar schoolvakantie door in ons land, en stapt dus, na Brussel vorige week, opnieuw mee in de klimaatmars.

Start om 9 uur

De manifestatie vertrekt morgenochtend om 9 uur op het Operaplein en eindigt op de Groenplaats. Bij een massale opkomst zal de politie genoodzaakt zijn om meer veiligheidsmaatregelen te treffen. Hysterische taferelen met overijverige cameraploegen en klimaatfans, zoals die in Brussel vorige donderdag, zijn niet voor herhaling vatbaar.

De Wever: “Ik bewonder hun passie”

Het is aan de politiek om een “volwassenen antwoord” te formuleren op het protest van de klimaatspijbelaars, vindt N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever. “Om het het met een harde boutade te zeggen: het is niet omdat de puberteit betoogt, dat we met puberale antwoorden moeten komen”

De Wever heeft begrip voor het feit dat jongeren op straat komen om te protesteren. “Ik bewonder de passie en het engagement bij de jongeren. De generatie die vaak het verwijt heeft gekregen dat ze zich voor niets engageerde, komt nu massaal op straat en dat is oké”, aldus De Wever.

Maar de N-VA-voorzitter staat niet achter de spijbelacties. “Spijbelen staat niet in mijn woordenboek. Ik heb dat nooit een goed idee gevonden”, klinkt het. Zeker als de acties “recurrent” worden, kunnen ze volgens De Wever “een hypotheek leggen op de vorming van een generatie”.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gilbert Booten

    In plaats van er een probleem van te maken dat de jeugd massaal iedere donderdag spijbeld om aan te kaarten hoe slecht het klimaat er aan toe is..zou de politieke wereld die energie beter gebruiken voor er een oplossing voor te zoeken.Ik kan deze jeugd enkel maar bewonderen voor hun standvastigheid.

  • Peeters Freddy

    De Zweedse puber trek heel Europa rond en bezoek veel steden. Ik zou het allemaal geloven als ze de verplaatsing met de fiets zou doen, dan laat men zien dat ze voor het klimaat zijn.

Lees meer